Budgetteren: begin het nieuwe jaar gerust !

budgetteren :

Benzine ! We budgetteren het niet (want het blijft vrij constant) maar ik was toch eens benieuwd hoeveel we per maand aan benzine uitgeven.

Eind van het jaar

Het jaarlijkse werkje is weer achter de rug : budgetteren voor 2016 ! Je kan het vergelijken met het opmaken van een begroting op basis van het voorbije jaar.

Financiële rust

Budgetteren : wij doen het al zo lang we samen zijn. Het kost mij maandelijks een half uur werk en op het einde van het jaar een dik anderhalf uur, maar het is de rust helemaal waard. Komt er plots een zware factuur binnen (denk maar Onroerende Voorheffing !) , begeeft onze wasmachine het of is het de maand van de Verzekeringen, dan blijft de rust hier evengoed. Niet dat wel gek zijn op grote facturen natuurlijk, alleen… we zijn er op voorzien.

Budgetteren hoeft geen geld te kosten

Ik zag in de blogwereld een systeem langskomen als YNAB (You Need a Budget) en ik betwijfel geenszins de waarde ervan, maar al beginnen met betalen om een budget bij te houden gaat me net iets te ver. Alles wordt daar ook bijgehouden, en al gaat dat via de app heel vlotjes, ik ben niet (meer) van plan om iedere uitgave bij te houden. Anderzijds:  zo’n systemen kunnen je op weg zetten om zo je eigen systeem op te bouwen. Het is maar wat je zelf nodig acht.

Wat wij niet doen

In tegenstelling tot YNAB houden wij niet onze dagelijkse uitgaven bij. Toen ik studeerde en in de eerste jaren na mijn studie heb ik dat wel gedaan, en wel om de simpele reden dat ik geen idee had over wat mijn uitgaven waren en nog minder over wat nu ‘duur’ was en wat niet.

Het lief en ik hebben ondertussen een natuurlijk gevoel over wat bij ons budget (lees : levensstijl) past en wat niet. Ik ben niet het type dat thuis zal komen met een handtas van een paar honderden euro’s. Niet dat daar iets mis mee is, maar je moet wel ergens een overzicht hebben over hoe duur of goedkoop je leeft.

De basis : betalen met kaart

Wij betalen zo goed als alles met kaart. Mocht ik al willen weten hoeveel er naar voeding, resto, garage etc. gaat, dan zou ik dat kunnen via KBC-touch (een suggestie voor wie een KBC-rekening heeft). De bank ‘herkent’ rekeningen als bv. tankbeurten, garage, vakanties, huishouden en voeding…  Toch gebruiken wij het niet.

Hoe wij het wel doen

De eenvoud zelve, weinig werk en o zo efficiënt ! Op het eind van het jaar maak ik een overzicht van alle grote niet regelmatige kosten. Dit kan makkelijk aangezien we alles via kaart betalen.

Hierin zit vervat

  • garagekosten
  • onderhoud huis
  • grote aankopen (meubels, electro-aparaten)
  • vakanties en eindejaarsfeesten
  • abonnementen
  • belastingen (een zware post !)
  • verzekeringen

Ik denk dat dat het zo ongeveer is.

Hierin zit niet vervat

  • hypotheeklening
  • sparen
  • telefoon/internet/Tv abonnement (= 1 factuur)
  • aardgas en electriciteit
  • …..

Deze zitten er niet in omdat ze vrij vast zijn (onze Belgacomfactuur schommelt zelden meer dan 10 euro meer of minder) en per maand zijn.

budgetteren

Betaal jezelf uit

Vervolgens betalen wij ons bij het begin van het maand (als ons loon gestort is) onmiddellijk uit

  1. Per maand zetten we 1/12 van alle vaste kosten aan de kant op de Actieve Spaarrekening
  2. Per maand zetten we een vast spaardeel apart
  3. Per maand zetten we op onze gemeenschappelijke rekening een vast bedrag.
    Uit ervaring weet ik wat we nodig hebben om alle ‘gewone’ zaken te betalen.

Geld aan de kant voor de grote facturen

komt er een grote rekening, dan wordt die gewoon vanuit de Actieve Spaarrekening betaald. Er is immers geld voor aan de kant gezet. Nu vraag je je misschien af of dat wel klopt, want niet ieder jaar begeeft je wasmachine het, of heeft de loodgieter een dag nodig omdat je toilet het niet doet. Dat klopt. Maar de ervaring leert dat het wel altijd iets is. Zo hadden wij dit jaar een behoorlijke kost aan onze auto (trekhaak en electro) en zal dat natuurlijk volgend jaar niet het geval zijn (hout vasthouden !) maar dan is het wat anders.

Extra buffer

Op het eind van het jaar gaat wat niet opgebruikt is richting Spaarboek. Komt er echt iets onverwachts en groot dat echt buitenproportioneel was, dan is er nog altijd de buffer van het Sparen.

Conclusie : gewoon doen !

Financiële rust is echt belangrijk. Je geniet tenvolle van je uitgaven zonder je schuldig te voelen. Je hoeft geen schrik te hebben dat je over je limiet gaat.
Toch onverwacht iets echt groot (en niet gebudgettered) kopen ? Het lief en ik overleggen of we het van het spaargeld doen of een paar maanden (of meer) sparen.
Het maakt totaal niet uit of je nu een systeem zoals het onze gebruikt ofwel YNAB of wat dan ook, overzicht over je financieën, zicht waar je heen wil, weten wat past in je budget, het is onbetaalbaar ! (what’s in a word). Je kan heerlijk gaan dromen over wat kan door bewust te kiezen, voor meer luxe of vakanties bijvoorbeeld of juist minder luxe en minder gaan werken. Veel is mogelijk !

Veel succes ! 

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

  1. Caro schreef:

    Verbazing over en bewondering voor hoe gedetailleerd jij alles bijhoudt: het aantal uren (minuten?) dat je sport, al je uitgaven. Ik zou het niet kunnen opbrengen, ik ben geen cijfermens. En heb niet zo veel discipline. Correctie: ik heb wel veel discipline in het sporten en het werken bijvoorbeeld, maar niet om alles zo goed bij te houden.

    • Kaat schreef:

      Wat het sporten betreft, dat gaat allemaal via Garmin(s) ! Wat die financieën betreft heb ik daar per maand ongeveer een uur werk aan en op het eind van het jaar een halve dag. Dus dat valt wel mee. Misschien heb ik wel iets met cijfers ja ! Of ik ben gewoon een controlefreak, kan ook !

  2. Mikaël schreef:

    Hopelijk voor 2016 en niet 2015 ?

  3. Liebest schreef:

    Woehoe !!

    Ikke content dat al mijn overuren niet voor niks gepresteerd zijn 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.