Boek in citaten : De Wonderbox – R. Krznaric

De Wonderbox : insteek

Wat mij betreft is de geschiedenis een wonderbox, vergelijkbaar met de rariteitenkabinetten die in de Renaissance bestonden en door de Duitsers Wunderkammer werden genoemd.

Over de liefde : 

Het concept van hartstochtelijke, romantische liefde dat in het afgelopen millennium in het Westen is ontstaan, is een van onze meest destructieve culturele erfenissen. (…) Het gevolg is dat we nu opgescheept zitten met de onrealistische en vaak gevaarlijke veronderstelling dat alle soorten liefde kunnen en moeten worden gevonden bij één persoon.

Over man/vrouw (en de zogenaamde takenverdeling)

Ja, vrouwen hebben een baarmoeder en borsten, en dat zal altijd zo blijven. Maar er is niet zoiets als een vrouwelijk gen voor het uitkoken van flesjes, het kopen van rompertjes, het strijken van een overhemd of het koken van doperwtenpuree.

Over ons omgaan met tijd 

Als een buitenaardse antropoloog de aarde bezocht, zou hij waarschijnlijk tot de conclusie komen dat bij deze vreemde soort wezens de klokken afgodsbeelden zijn die moeten worden vereerd, of amuletten om het kwaad af te weren.

en over de polshorloge :

Eindelijk was hij er dan: de zelfverkozen handboei.

Over werk en altijd maar bezig zijn

Waarom vinden we het zo moeilijk om langzaamaan te doen? Het zal iets te maken hebben met de erfenis van een protestantse moraal die ons wil doen geloven dat we ‘productief’ en ‘efficiënt’ met onze tijd dienen om te gaan. We hebben het idee dat er werk aan de winkel is, dat we een takenlijst moeten afwerken. Maar het is ook goed mogelijk dat velen van ons door angst worden gedreven. We zijn zo bang voor langere, legere uren dat we ze met afleidingen vullen en trachten bezig te blijven.

En zo kan ik nog even doorgaan. Uiteindelijk behandelt Krznaric 12 onderwerpen :  liefde, familie, empathie, werk, tijd, geld, zintuigen, reizen, natuur, geloof, creativiteit en tenslotte doodsstijl.

Het viel mij op dat het ene hoofdstuk merkelijk sterker geschreven is dan het andere. Bij ‘zintuigen’ lijkt hij te verdwalen in allerlei anekdotes.

Net als Alain de Boutton is Krznaric oprichter van The School of Life. Het boek ‘Wonderbox’ past helemaal in de traditie van de boeken van The School of Life, al is het daar niet in opgenomen.

Heerlijk ontspannend om te lezen, een beetje te filosoferen maar nooit echt helemaal nieuw.

 

Krznaric, Roman (2013-11-26). De wonderbox (Dutch Edition). VBK Media. Kindle Edition.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.