Gelezen: Asem – Leen Dendievel

Gelezen

Asem

Asem: het zoveelste boek van een BV ?

Eerst en vooral, ik had werkelijk geen idee wie Leen Dendievel was. Ik had het boek al uit toen ik via interviews over haar boek, hoorde dat ze blijkbaar nogal bekend is omwille van haar rol in Thuis. Laat ik onmiddellijk dit zeggen: ik ben blij dat ik het niet wist. Want anders had ik het boek misschien niet ernstig genomen. Anderzijds: laat ons eerlijk wezen, het is niet omdat je BV bent dat je niets zinnigs te vertellen hebt, zeker al niet als je, zoals Den Dievel, een diploma van Assistent in de psychologie op zak hebt.

Een boek over angst

Asem. Een boek over angst. Volgens Dirk De Wachter (zie cover) een verborgen, miskend en onderschat probleem. Dit is misschien wel sowieso de grootste verdienste van het boek: angst wordt (eindelijk !) onder de aandacht gebracht, het komt uit de de hoek van de verborgenheid en als het BV-schap daaraan helpt, des te beter ! Nog al te vaak zijn psychische problemen taboe.

Asem, een boek dat er moest zijn

Paniekaanvallen, die je hele lichaam overspoelen. Voor een buitenstaander heel moeilijk te begrijpen. “Waar ben je dan bang voor ?“, klinkt het. Treffend vond ik het citaat van Herman Brusselmans :

“Vaak wordt angst, samen met depressie, weggewuifd met de woorden: “Doe niet onnozel! Wat heb je om over in te zitten. Je bent jong, gelukkig. Doen eens normaal.” En altijd diezelfde vraag: “Angst waarvoor ?” Voor een spin ?”

Voor wie geen weet heeft over wat dit kan zijn, komt onmiddellijk de vraag ‘angst waarvoor ?’. Als je het rationeel bekijkt lijken er geen echte redenen te zijn.  Van buiten uit lijkt alles immers prima in orde. Diegene met angst kan ondertussen wel niet verder met zijn leven. Een contradictie ?

Wat is dat dan, die angst ?

Ik denk dat Leen Dendievel er met ‘Asem’ goed in geslaagd is om een goed beeld te schetsen te schetsen van die angst. Ze doet dit aan de hand van getuigenissen maar heeft evenmin schrik om de psycho-somatische processen haarfijn uit te leggen. Er gebeurt immers echt wel iets in het lichaam van diegene die bevangen is met angst. Dat lichaam en brein naadloos in elkaar overgaan, goed beschreven.

Stress verstoort alles wat evenwichtig hoort te zijn in het lichaam.

Veel voorkomend

Angst, angststoornissen, paniekstoornissen, al dan niet van tijdelijke aard, zijn behoorlijk voorkomend. In Asem komen heel wat BV’s aan het woord die vertellen over hun angsten en paniekaanvallen. Het pleit voor hen dat ze daar in alle openhartigheid durven over praten, al had ik liever ook wat getuigenissen gezien van niet Bekende Vlamingen. Je hoeft niet voor een groot publiek te moeten staan om last te hebben van angst.

Wat kan je doen als je overmand wordt door angst ?

Het boek biedt voornamelijk inzicht over angst en wat er in geest en lichaam gebeurt. (Mogelijke) oorzaken worden aangehaald en ook wie (mogelijk) vatbaarder is om bevangen te worden door angst. Altijd ‘mogelijk’, want het is geen exacte wetenschap. Daar is de menselijke geest en het leven te complex voor. Zoveel factoren werken tegen en voor dat het géén A op B verhaal is.

Het boek vertelt weinig over hoe je dan wél kan omgaan met angst mocht je daaraan ten prooi vallen. Op het einde van het boek staat wel iets over het belang van voeding en beweging, maar dat is vrij summier. Misschien is dat ook niet de bedoeling van het boek. Ik vind het zelf geen echt gemis. Over voeding en het effect van voeding op het fysieke en psychische welbevinden zijn trouwens nog altijd veel controverses.
Het siert Dendievel wel dat ze daarin bescheiden is. Ze blijft bij haar leest. Geen pastoor die van de preekstoel preekt of de waarheid in pacht heeft.
Dat pleit voor haar !

Praktisch

Leen Dendievel, Asem, uitgegeven door Horizon, 256 blz.
Te koop bij o.a. Bol.com voor €21,99. 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.