10 000 vragen #75 Waar haal je je nieuws vandaan ?

1000 vragen over mezelf

Nieuws als ik toch moet kiezen, dan de krant

Ik heb het nieuws zo’n beetje opgegeven

Best erg vind ik dat van mezelf, want hoe kan je nu deel uitmaken van de wereld als je niet weet wat er gaande is in de wereld ?
Het begon met het (Belgisch) politieke nieuws. Met grote overtuiging werden dingen gezegd die zo doorzichtig fout waren dat ik het niet meer kon aanhoren. Er werd gegoocheld met cijfers als het over belastingen ging, de crisis werd gebruikt als paswoord om eender wat te verdedigen. Kritische vragen werden zelden gesteld. Als de schatkist maar werd gevuld en bepaalde andere (sterke) groepen werden gespaard. Keer op keer hoorde ik het mantra dat wie niet (voltijds) werkt, om welke reden ook, een profiteur was. Werkelijk, ik kon het niet meer aanhoren.

Het terreurnieuws deed er nog een schepje bovenop. Dat was gruwelijk. Daar waren geen woorden voor. En zat ik daar op te wachten, om te zien hoe iemand werd onthoofd en dat dat tegelijkertijd als een overwinning werd gezien. Wordt een mens daar beter van, van zoveel wreedheid ?

Dus volgde ik het nieuws niet meer. Althans niet meer op televisie. Beelden komen harder binnen dan woorden.

De Standaard en De Morgen

Het meeste nieuws haal ik van de krant. Maar ook dat is veranderd. Vroeger zou het woord krantenfreak op mijn identiteitskaart hebben kunnen staan. Nu koop ik nu en dan een krant. Meestal de weekendkrant, omwille van de lange artikels die hopelijk toch iets genuanceerder zijn. Mijn ‘afvalligheid’ heeft alles te maken met de manier waarop het nieuws werd gepresenteerd. Je leest een kop en eenmaal het artikel helemaal uitgelezen merk je dat het toch niet helemaal klopt. Dat het snel en slordig geschreven is. Dat er meer slogans dan wel analyse zijn.

Ik vrees dat dat komt door de snelheid waarmee alles gepaard gaat. Voor meer research of double-check is geen tijd meer. Of het komt evengoed door de concurrentie. Pakkende titels doen kranten verkopen.

Het nieuws sluipt altijd binnen

Toch kan ik niet rond dat nieuws. Wanneer ik op mijn telefoon iets opzoek via Google staan er allerlei ‘gefilterde’ nieuwsberichten. Want Mijnheer Google bepaalt een beetje wat interessant zou kunnen zijn voor mij. Meestal laat ik mij vangen. Lees ik de berichten toch en klik ik verder door. Ik word dan vooral naar de sites van VRT geleid, wat ik nog kan smaken.

Maar een echte nieuwsfreak ? Nee, ik ben het (niet) meer en ik zou mij daar echt wel vragen moeten over stellen. Zoeken naar de ‘betere’ bronnen.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Hoe gaan jullie om met het nieuws ? Tips zijn welkom, zeker over betrouwbare bronnen ! [/perfectpullquote]

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Myriam schreef:

    Ik volg het nieuws ook al een tijdje niet meer. Collega’s, familie, vrienden, … houden mij wel op de hoogte van de belangrijkste zaken. Verder volg ik nieuwssites die mij aanspreken zoals Brainwash.nl. De Correspondent heeft ook heel interessante artikels, maar ik heb er geen abonnement op omdat ik geen overload aan informatie wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.