Gelezen : Help ! Mijn batterijen lopen leeg

Gelezen

batterijen lopen leeg

Positief : 

Het proces van een burn-out wordt ontzettend goed geanalyseerd en uitgelegd. Door het inzicht dat je hier aangereikt krijgt kan je een burn-out (bij jezelf of een ander) mogelijks sneller ontdekken.

Negatief : 

Echte antwoorden zijn er niet en of je aan dit boek iets hebt als je echt een burn-out hebt, durf ik te betwijfelen. Ik vrees zelfs dat het je nog ellendiger kan laten voelen, want de auteurs zeggen dan wel dat burn-out een relationeel vraagstuk is, het boek lijkt toch te insinueren dat het …(enkel) je  eigen verantwoordelijkheid is.

In bijna alle getuigenissen blijft niemand bij z’n job en dat terwijl het net om heel gedreven en getalenteerde mensen gaat.  Soms worden ze ‘gevraagd’ om het bedrijf te verlaten. Ik vraag mij dan af of talent (waar zoveel sprake van is in het boek) en de gedrevenheid (die eigen lijkt te zijn aan mensen met een burn-out) maar zo weinig (markt-)waarde heeft.

Het boek dichterbij bekeken

De dynamiek van de 7 fasen volgens Dewulf en Vangronsveld

  1. Er is geen vuiltje aan de lucht (hoge motivatie en sterke inzet)
  2. Verwarring door onverwachte reacties (er gebeurt iets buiten de gewone orde, bv. met een collega of overste waarvan je het anders had ingeschat)
  3. Onhandig reageren van twee kanten
    Het raakt niet uitgeklaard dat ‘punt van verwarring’, er blijft van alles hangen, net terwijl je juist zo heel erg je best doet om het te ontwarren en er iets aan te doen. Tevergeefs.
  4. Het ontstaan van beelden in het hoofd
    Je hebt in je hoofd een beeld over die ander of over hoe de situatie hiertoe geleid heeft en je blijft hierover kauwen. Alles wordt hier hierdoor gekleurd, ook je gedragingen
  5. Het verdwijnen van echt contact
    Door het altijd herkauwen verlies je het contact met anderen en het vermogen tot onderzoeken verdwijnt. Er komen mogelijk conflicten omdat je blijft in die beelden denken en werken.
  6. Dialogen en gedachten die je niet meer kan stilzetten
    Je bent er voortdurend mee bezig, ook thuis, in gedachten verlaat het je niet meer
  7. De fase van de waarheid : het kan alle kanten uit : of je organisatie grijpt in (omdat ze ziet dat het zo niet meer gaat), of je doet zelf je blijft hangen.

Ik meen dat de beschrijving van dit proces de grootste verdienste is van het boek, maar voor de rest bleef ik toch op mijn (intellectuele) honger zitten.

Dit neem ik mee uit het boek

Toch heb ik wat tips meegenomen, moest ik er ooit mee in aanraking komen of iemand uit mijn werk- of vriendenkring.

  • Erover praten. Ik weet niet of het er letterlijk zo in staat, maar op een bepaald moment lijkt de persoon in kwestie niets anders meer te zien en is dit een gevaarlijk proces. Als iemand je dan andere wegen/beelden kan tonen hoeft het misschien niet zover te komen
  • Laat je niet bevestigen in negativiteit. De auteurs hebben het over de spionkop, zij die je beelden bevestigen. ‘Laat niet met je sollen’, en ‘nee persoon X zit daar niet op zijn plaats’ etc. Beide partijen hebben hun spionkop en worden hierdoor bevestigd in wat ze (verkeerdelijk ?) denken. Het wordt alleen maar erger.

De supertip : 

Oefen niet in vaardigheden waar je geen talent voor hebt maar concentreer je op het resultaat.

Oefenen in waar je geen talent voor hebt vraagt veel energie en brengt sowieso frustratie met zich mee. Het is volgens de auteurs belangrijker te kijken naar wat het gewenste resultaat is. Misschien kan je het resultaat op een andere manier brengen (het voorbeeld werd gegeven van iemand die uitleg bij de financieën moest geven maar geen letter op papier kreeg. Hij kon dat evenwel schitterend via een powerpresentatie, de uitleg werd evengoed en zelfs beter gegeven !). Misschien kan je  het werk ook uitbesteden of is een andere taakverdeling beter.

Besluit : 

Op de kaft van het boek staat ‘boek van het jaar’, maar ik heb er toch mijn bedenkingen over. Ik zou het iemand met een burn-out helemaal niet aanraden omdat ik vrees dat die persoon zich nog minder competent gaat voelen en het twijfelen aan de eigen competenties is al eigen aan een burn-out.

Maar wil je wat inzicht in hoe een burn-out zich ontwikkelt, dan heb je zeker iets aan het boek !

 

Dewolf Luk, Vangronsveld Guido, Help ! Mijn batterijen lopen leeg. Een burn-out krijg je niet alleen – kies voor je talent, Lannoo Campus 2014, 134 blz.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.