Throwback Thursday : pendelende student

Waregem statie

De pendelende student

Vorige week was ik op bezoek bij mijn broer en zus en om files te vermijden nam ik de trein. Het eindstation was, net zoals in mijn studentenjaren Waregem. Nog geen haar veranderd en o wat bracht dat herinneringen met zich mee !

  • Rugzakken waren nog niet ‘in’ in mijn tijd en valiezen met wieltjes bestonden misschien wel, maar werden niet door studenten gebruikt. Samengevat : ongemak troef en een rug en schouder die bij tijden heel erg afzag !
  • Ik vervoerde meestal nog een ultramoderne tikmachine in mijn tas. Het was toen al een electrische, wat high tech was in die tijd, maar ik denk niet dat onze kinderen er al ooit een van dichtbij gezien hebben. Ik had er wel al eentje met verschillende lettertypes (in een soort rond schijfje). Iemand ?
  • De treinen zaten altijd héél erg vol, een plaatsje (zeker op de trein Gent-Leuven) was bingo !
  • De laatste jaren was er een soort Go-pas, maar ervoor herinner ik mij piepkleine gele biljetjes. 
  • Geen idee hoe het bij andere studenten zat maar ‘eten meegeven’ werd niet gedaan. Het was lang leve de Alma, al kookten we ook voor elkaar in de gemeenschappelijke keuken.  Alma 2 was favoriet,  deze van de Bondgenotenlaan dus. Maar die is ondertussen al lang verhuisd.
  • Ik kreeg 4 jaar aan een stuk (en langer, want de traditie was er al van toen ik op internaat zat) 1 zak (250 gr.) chocotoffs mee en 2 x Mars. Ik spaarde die laatste tot een bijzonder moment in de week en het was ook het enige dat ik snoepte. (shame on me now !).
  • Zondagavond op kot was één van de schoonste momenten : ik zat op een gemeenschapskot en iedereen druppelde binnen. Er werd tot laat in de avond gekletst : in de keuken of op de trap.
  • Iedereen was pendelende student : niemand uit mijn vriendenkring kwam met de auto of werd gebracht. Daar zou trouwens een beetje op neer gekeken worden !
  • Trein vertraging ? Dan moest ik bellen in een telefoonhokje, maar dat was natuurlijk meestal te laat. Geen GSM die tijd ! Ik belde trouwens met een telefoonkaart ! (200 Belgische frank).
  • Op de trein Gent-Leuven kwam er al eens een mevrouw met een koffiewagen. Ze verkocht broodjes. Dikwijls veel goesting maar boven budget.
  • Toen ik in mijn laatste jaar zat mocht ik van mijn moeder (die me afhaalde) zelf met de auto terug naar huis rijden (station/thuis) om zo te oefenen voor mijn rijbewijs.
  • Ik moest altijd overstappen in Gent, in de winter kon het daar zo tochtig zijn dat je te plekke bevroor.

Echt veel is er dus niet veranderd, behalve dat de ritten goedkoper zijn voor studenten en de rit Waregem-Leuven tegenwoordig zonder overstappen kan gebeuren, want natuurlijk meer ‘zekerheid’ geeft voor een plaatsje. In mijn ogen duurde het best wel lang, de rit van Waregem naar Leuven (2 uur van ‘deur naar deur’) maar anderzijds vond ik het een zalige rit.

Waren jullie ook een pendelende student ? Ook met de trein ? Zelfde ervaringen ? Ik ben benieuwd ! 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Caro schreef:

    Ja, heel veel van wat je hier schrijft herken ik. Ik moest in Brugge overstappen op de trein naar Leuven. Die trein was in compartimenten met zes zitplaatsen opgedeeld en meestal was hij overvol zodat je een groot deel van het traject opeengepakt in de gang stond. En inderdaad, af en toe passeerde er een wagentje met koffie en broodjes, maar die waren pokkenduur. Voor zover ik me herinner waren die kleine treinkaartjes roze.
    Een elektrische typemachine heb ik nooit gehad. De kladversie van mijn thesis tikte ik op een mechanische en voor de definitieve versie mocht ik de elektrische machine van een vriendin lenen. Die had maar één lettertype, maar wel – heel hightech – een correctietoets die wel tien tekens kon onthouden. Kun je je voorstellen: ik was toen een hele paasvakantie bezig met de kladversie over te typen. Dus die thesis heb ik tweemaal getypt.
    De Alma op de Bondgenotenlaan was ook mijn favoriet, maar ik denk dat dat Alma 1 was. Daar hadden ze in de zomer heerlijke tomaat-garnaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.