10 tips voor een geslaagde vakantie – thuis of elders

10 tips voor een geslaagde vakantie

Met zoveel vakantietijd per jaar zou ik een specialist moeten zijn maar toch ben ik het niet. Ieder jaar zijn er weer valkuilen waar ik met mijn ogen open in loop. Ieder jaar gaat het gelukkig ook een beetje beter. Herkent u het ? Wijsheden en valkuilen ten huize Kaat.

  1. DO or DON’T : In de vakantie moet niets, dus plan niets

    Kijk, aan deze heb ik mij al meermaals ‘verbrand’. Het lijkt zo mooi dat niets moet (en dat is het ook) maar ik ben zo goed in het vooruitschuiven van (vooral) leuke dingen, of het zoeken naar de perfecte omstandigheden dat er gauw niets van komt. Daarenboven vind ik het nog altijd ontzettend moeilijk om de knop ‘productiviteit’ af te zetten. Op het eind van de dag wil je toch een afgevinkt lijstje, niet ? Dan zijn al die weken vakantieweken voorbij en sta ik weer wat hoger in de ladder van huishoudelijke vaardigheden, maar is dat het doel ?

  2. DO and DON’T : Plan je vakantie want die is zo voorbij

    Dat lijkt het omgekeerde van het voorgaande, maar is het niet. Ook hier heeft het te maken met de onweerstaanbare drang om af te vinken, zij het dat het dan we hier niet gaan richting huishouden en allerlei taakjes maar wel échte vakantiedingen. Vakantiestress loert hier ook.

  3. Evenwicht tussen 1 en 2

    De gouden middenweg dus, en dat lukt me steeds beter. Beide zaken plannen (leuke zaken en taken) én ruim plannen zodat het niet allemaal vast zit.

  4. Wie op reis is moet toch de highlights gezien hebben van die streek/stad

    vakantie

    Ook dit : op foto’s lijkt dit een rustige plaats, maar behalve dat het er wemelt van de toeristen is het ook een sterk vervuilde (lucht) plaats aan de rand van de stad.

    Hier ben ik nog een beetje op de sukkel en twijfel ik tussen ja en nee. Ook het lief raakt er niet over uit. Zo moesten we een paar jaar geleden uren aanschuiven om 15 minuten het beroemde tapijt in Bayeux te zien. Er was zoveel volk dat we nauwelijks iets zagen, we werden geleid als een kudde dieren. Idem dito trouwens wat de Sixtijnse kapel betreft. We hebben er niet iets aan gehad. Maar we hebben tenminste een idee van de ‘real thing’, zij het maar dat de Mona Lisa (Parijs) maar heel kleintjes is bijvoorbeeld. Anderzijds kreeg ik het niet over mijn hart om India te bezoeken zonder de Taij Mahal of China zonder de Chinese Muur te bezoeken. (Beiden in zeeën van toeristen).

  5. DO (met mate) : nadenken over wat na de vakantie

    Natuurlijk ! Maar het ‘doen’ is hier dikwijls opnieuw ‘zeer productief’. Omdat ik in de vakantie zoveel tijd heb, verlies ik het gevoel hoeveel werkelijke tijd er is eens ik weer aan het werk ben en overschat ik dat gigantisch. Denk in termen van het volgen van cursussen en nieuwe projecten. Ik vergeet hoeveel tijd er in de dagelijkse activiteiten van woon-werkverkeer, ‘gewoon werken’ etc. kruipt.
    Nog een gevaar van na te denken over ‘wat na’ de vakantie is dat je je mogelijke stress opnieuw binnenhaalt en je mentaal eigenlijk al weer aan het werk bent. Je hébt dan wel vakantie maar je hoofd is ergens anders.
    Anderzijds is vakantie natuurlijk best wel een goede tijd om na de denken wat je echt wil. Ik doe dat wel en behoorlijk grondig zelfs. Om het even snel weer niet in praktijk te brengen. (Shame on me).

  6. DO (maar wees voorzichtig !)
    Vakantie is het moment om (opnieuw) flink te sporten

    Ook hier ja en nee.  Ik sport behoorlijk meer tijdens de vakantie en ik heb er ook heel veel plezier in. Ik snap tijdens de vakanties niet waarom ik tijdens ‘het gewone leven’ minder sport en het schema al eens links laat liggen. Het doet me zoveel deugd ! Sporten is zo’n beetje mijn levensadem.
    Maar evengoed loert ook de blessure. Vorig jaar hield ik aan de vakantie een hielpeesonsteking over én hielspoor, dit jaar lijkt het opnieuw dezelfde kant (lees dit niet letterlijk, want het is juist de andere voet) uit te gaan. Een mens zou er bij gaan janken. Opgelet dus.

  7. DO (als je kan) : In de vakantie vergeet je je (betaald) werk

    Een aantal jaren geleden – tijdens de zomervakantie dus – schrok ik me rot toen mijn zeer geduldig lief me na 4 weken vakantie met enige ergeris erop wees dat ik nog geen dag gezwegen had over het werk en over de frustraties die daarmee gepaard gingen. Het was waar. Vier weken vakantie en ik had me iedere dag geërgerd in een aantal zaken op het werk waar ik op dat moment werkelijk niets kon aan doen (en wellicht in de toekomst ook niet). Dat zegt natuurlijk iets over mijn band met het werk, Ik heb me voorgenomen dat dit nooit meer mocht gebeuren. Vakantie is daarvoor te kostbaar, ook voor je geliefde. Dus gebruik ik nu de aangeleerde ACT-methode. Komt er een gedachte  of frustratie dan erken ik ze en wuif ze vriendelijk toe maar ga er niet op in. Ik begin ook geen gesprekken over het werk, want van het een komt het ander en voor je het weet zit je er weer helemaal in.
    Helemaal vergeten doe ik het werk niet, maar dan is het eerder als kijken naar voorbijgaande schepen. Dag gedachte ! Tot ziens ! Ik zie je later wel !

  8. DO : Iedere dag een hoogtepuntje

    Het lijkt gek, maar dit is een filosofie die ik meekreeg van het lief toen het over de (vakantie van) de (nog jonge) kinderen ging. Hij vond dat er elke dag ‘een hoogtepuntje’ moest zijn. Het hoogtepuntje was dan een gezelschapsspel, een wandelingetje of fietstocht, een ritje naar oma, het samenzien van een film of het samen koken met de kinderen. Hij plande iedere dag iets.
    Sedertdien doe ik dat ook. Iedere vakantiedag heeft een gepland ‘hoogtepuntje”. Een bezoek aan de bibliotheek, gaan zwemmen, een avondwandeling, zelfs een loopje is voor mij een hoogtepuntje. Of ik ’trakteer’ me op een film (DVD/Netflix) of ga een koffie drinken in de stad. Vakantietractaties zijn dat. Maar zo heeft iedere dag toch iets bijzonders.
    De kinderen plannen al lang zelf hun vakantie, maar wij beiden zijn de filosofie van de hoogtepuntjes niet vergeten. Ik blijf grote fan;

  9. DO : Design your Summer

    In haar podcast  had Gretchen Rubin het over het expliciet ‘designen’ van je zomer. Dat hoeft nog niet eens je vakantie te zijn, maar gewoon de zomer. Naar aanleiding van deze podcast heb ik inderdaad een design gemaakt van mijn zomer. Dat verdient een postje op zich !

  10. DO : Ken jezelf

    Dit is echt de allerbelangrijste. Mijn zus reist de hele wereld rond met een rugzak. Ze is maar liefst 17 jaar ouder dan ik en begint zo’n half jaar voor de reis aan haar voorbereiding. Eenmaal aan de andere kant van de wereld reist ze met nachttreinen, neemt ze binnenvluchten etc. Jaren geleden deed ik dat ook. En hoe heerlijk ik het ook vond toen, ik weet dat het nu niets meer voor mij is. Soms schaam ik me wel een beetje dat ik als ‘jong zusje’ zoveel minder avontuurlijk ben dan mijn oudere zus. Maar mijn zus is mijn zus en ik ben ik. Onze jongste dochter gaat op kamp en geniet van allerlei zomerfestivals. Onze oudste krijg je geen nacht in een tent. Toch hebben ze beiden een prima zomervakantie. Om maar te besluiten : luister naar jezelf. Vind je lekker tafelen op je eigen terras en liggen in de hangmat in je tuin het summum van vakantie, dan is het exact dat wat je moet doen.

[perfectpullquote align=”right” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Iemand nog andere tips ? [/perfectpullquote]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.