Limburg, Halen, Zilverenhelmen wandeling – 6 of 10 km

Traditioneel verbind ik Wereldoorlog I met de Westhoek. Wellicht komt dat doordat ik al jaren aan een stuk de Vierdaagse van de IJzer meewandel. Toch ontdekte ik dat ook Limburg bloedig meegevochten heeft. De Slag van de Zilverhelmen wordt hier nog steeds herdacht. Er is een museum, een fietsroute en een wandeling !

Zilveren Helmen wandeling

Er zijn twee mogelijkheden : een route van zo’n 10 km of een korte lus van ongeveer 6,5 km. De langste wandeling is een combinatie van twee lussen.

Museum Slag Zilveren Helmen

Je start aan het museum Slag der Zilveren Helmen. Dat bevindt zich in de Rottemstraat (nr. 14) in Halen. Toen ik er naar toe reed werd ik zo goed als verplicht om door straten te rijden waar enkel ‘plaatselijk’ verkeer toegelaten was. Misschien gaf mijn GPS het niet zo goed aan, maar indien dit ook jou overkomt, je bent niet de enige !

Het museum is open vanaf 1 mei tot 31 oktober en is op maandag gesloten. Ik wandelde deze tocht in de winter en kon het museum niet bezoeken, maar dat betekent geenszins dat je dan het hele thema van de wandeling mist.

Wandeling Slag Zilveren Helmen

Deze streek is ook gekend om haar vele boomgaarden. Het moet prachtig zijn om hier in lente te komen wandelen wanneer de fruitbomen in volle bloei staan ! Maar zelfs in de winter blijft het een prachtig landschap.

Fruitbomen wandeling Slag Zilveren Helmen

Ik ben in de veronderstelling dat het museum de enigste plaats is waar je iets kan drinken. Wandel je dus net zoals ik in het ‘buitenseizoen’, dan neem je best je eigen drank mee.

Wandelroute Slag Zilveren Helmen

Praktisch :

Het GPX bestand van deze wandeling kan je hier vinden.  Meer informatie over de wandeling vind je hier.

Follow on Feedly