Goed financieel nieuws !

Tenminste, dat mag ik hopen want het gaat nog maar een ontwerp van een decreet dat de Vlaamse regering voor Pasen wil indienen.
Jammer voor mijn weduwe-moeder, voor wie het jaren te laat komt, het is nochtans de logica zelve !

Stel, je koopt samen met je man een huis. Je hebt lang gespaard en er samen van gedroomd. Je wordt samen oud en wordt hulpbehoevend. Je leeft van je pensioen en dat gaat goed, tenslotte is je huis afbetaald en zijn de kinderen de deur uit. Het pensioen is toereikend voor je alledaagse kosten én zelfs een extraatje.
Maar naarmate de leeftijd vordert verhoogt ook de kans op overlijden. Als je een regeling hebt dat de ‘langstlevende’ alles erft, dan ben je wel zeker van je huis, maar dan mag je van je pensioen wel plots flink wat successierechten betalen.
Voor veel (oude, maar ik veronderstel ook jonge) mensen is dat een steek in de rug. Je partner sterft en je moet plots belastingen betalen op de helft van je huis, terwijl je echt niet rijker geworden bent. Het gaat in hier dus niet over belastingen op een nieuwe rijkdom, tenzij je het huis onmiddellijk ten gelde zou maken natuurlijk.

Volgens de KBC-nieuwsbrief zou er een voorstel komen om die successierechten tot nul te herleiden. Goed nieuws !
Ik dénk dat ze hebben ingezien dat dat niet echt juist is…

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.