mannen- en vrouwenstress

Ik geef het maar eerlijk toe : zelf ben ik van mening dat vrouwen meer te lijden hebben onder stress dan mannen. Mijn eigen totaal onwetenschappelijke verklaring hiervoor is dat tweeledig. Mannen houden zich met één ding tegelijk bezig en kunnen zich bijgevolg maar over 1 ding zorgen maken. En tweedes : mannen trekken het zich veel minder aan. Laat die broek maar vuil zijn, laat de afwas nog niet gedaan zijn en wat maakt het uit hoe ons huis er bij ligt als vrienden komen ?
Tot hier mijn onwetenschappelijke en sterk bevooroordeelde visie. (Grapje !)
Soit. Nu komt het serieuze werk.

Vrouwen zouden wel gemakkelijker stressgebonden aandoeningen krijgen dan mannen. Zeg maar de klachten die langs een zijweg stress verraden : buikklachten, migraine, chronische vermoeidheid etc. Mannen zijn dan weer gevoeliger aan structurele stressgebonden stoornissen, dus acute hart- en vaatziekten. Women get sick, men die. Dàt blijkt wel wetenschap en ik heb het natuurlijk van een ander.
Zo zouden mannen ook gevoeliger zijn prestatiestress, vrouwen liggen meer wakker over relaties.
Leuk is de volgende hypothese : in de oertijd konden mannen bij bedreiging (van een groot dier) twee dingen doen : aanvallen of vluchten (fight or flight), terwijl vrouwen een tend-and-befriend patroon vertonen : zich omringen door anderen (in groep sta je sterker) en het beschermen van de kinderen.

Of ik daar iets van herken ? Uiteraard heb ik geen herinneringen uit mijn leven als primaat, maar dat vrouwen meer wakker liggen van relaties dan prestaties, dat kan ik best wel geloven…

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Lapin McAdam schreef:

  “Mannen houden zich met één ding tegelijk bezig en kunnen zich bijgevolg maar over 1 ding zorgen maken”

  Dat is zowat hét meest seksistische cliché, dat in elk vrouwenhoofd blijft overleven.
  Hoe komen ze erbij ..
  Ik zou gerust een contest willen doen =)

 2. kaat schreef:

  @asfaltkonijn : daar is al experimenteel onderzoek naar gedaan en het bleek te kloppen. Ik zal de referenties van het onderzoek eens opzoeken.
  Ik vind het totaal niet seksistisch trouwens. Er zijn heel wat zaken waar mannen beter in zijn dan vrouwen en omgekeerd ook.
  Maar elk zijn illusie natuurlijk 😉

 3. Anonymous schreef:

  Zeus, Aphrodite en Venus…getuig mijn oprechtheid.
  Dit lijkt mij niet juist. Relaties hebben geen geslacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.