Ambitie: God worden

Laat me eerlijk zijn en mezelf deze waarheid iedere avond opbiechten : ik beleef meer plezier aan een goed boek dan aan een TV-avond of zelfs een avondje bioscoop. Alleen zijn goede boeken niet altijd gemakkelijk te vinden. Ik laat mij dan wel leiden door recensies, maar ook dat is geen garantie, zie maar naar de onlangs gelezen Vertraging.
Ik prijs mij gelukkig te wonen in een stad met een wel zeer uitgebreide bibliotheek, zodat de keuze groot is een een slecht boek mij geen pijnlijk gevoel in de financieën kost.
Gisterenavond, rond een uur of acht begonnen aan “Angst en Beven” van Amélie Nothomb. Geen recensie van gelezen, alleen nu en dan haar naam horen vallen. Dat was de enige ingeving.
Ik heb op een paar antwoorden (nee, dankje, geen thee voor mij – hier ligt de krant) niet meer gestopt met lezen. Het spreekwoordelijke “in één ruk uitlezen” dus. Nu en dan schokte ik van het lachen. Dit biografische werk van Nothomb vertelt over haar avonturen in een Japans bedrijf, hoe ze – ondanks de taal machtig en aldaar geboren uit Belgische ouders – de ene flater na de andere slaat. Dingen die ons zo evident lijken maar in Japan niet kunnen. Hoe haar ambitie steeds kleiner worden (eerst wou ik God worden, later stelde ik mij tevreden met Christus, en ben geëindigd als wc-dame).
Wie een ontspannende avond zoekt, of weg wil dromen en zich flink wil amuseren, moet dit boek lezen !

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Leke schreef:

    Ja, het is een bijzonder grappig boek! Maar toch ook heel vreemd dat de Japanse cultuur zo anders is dan de onze, en dat Amelie blijkbaar alles verkeerd doet wat je maar verkeerd kan doen. Sjonge.

    ’n Ander boek dat je in een ruk wilt uitlezen eens je het te pakken hebt: “De grote vrouw” van Meir Shalev. Ontluisterend einde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.