alle hoop op Europa ?


De Amerikaanse droom omschrijft u als individualistisch en gericht op eigenbelang, de Europese als een collectieve droom die zich veeleer tot de gemeenschap richt.

Jeremy Rifkin : De verschillen zijn immens. Voor de Europeanen primeren sociale relaties boven de individuele autonomie. Culturele diversiteit heeft de overhand over assimilatie, levenskwaliteit is veel belangrijker dan rijkdom, duurzame ontwikkeling gaat boven ongelimiteerde materiële groei en wereldwijde samenwerking via internationale organisaties boven unilaterale uitoefening van macht.

Kort samengevat is dat het grote onderscheid tussen de twee. Het gaat om twee totaal verschillende werelden. De invulling van het begrip ‘vrijheid’ kan dat het beste verduidelijken. Voor een Amerikaan betekent vrijheid onafhankelijkheid en autonomie. Onze moeders zeiden het steeds weer : “Amerika is een geweldig land, je krijgt er enorm veel kansen. Maar niemand zal er voor zorgen tenzij jijzelf.(…)

De Amerikaanse droom is verbonden met een sterke legermacht. De nieuwe Europese droom wil na duizend jaar van conflicten, twee wereldoorlogen en een holocaust het tegenovergestelde. De Europeanen willen de wapens neerleggen, elkaar vertrouwen en in vrede samenwerken.

Jeremy Rifkin in een interview met Ingrid Van Daele in Knack, 20/10/2004

Nu maar hopen dat hij gelijk heeft over Europa.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.