eReader versus tablet

Ondertussen is bovenstaand boek uit en ik kan het alleen maar aanraden. Origineel, zelfs een beetje poëtisch. Alleen, ‘plots’ was het boek ‘gedaan’. Het einde overviel me.

Kwam dat nu door dat boek, het verhaal of zat er iets anders achter ? Ik vrees het laatste. Omdat ik het boek als E-book las had ik niet echt door waar ik zo ongeveer in het boek zat. Voor mijn part had het nog kunnen blijven duren, het verhaal. De Eenzaamheid van de priemgetallen is immers geen thriller of detective waarvan je weet : als dat laatste stukje nog past is de puzzel af.

Anders was dat met het “Blauwe Maandag” van Nicci French. In dit boek is voor het eerst Frieda Klein, een psycho-analytica, het hoofdpersonage. Ook dit boek heb ik als E-book gelezen, maar hier was het einde helemaal niet onverwacht. De stukjes vielen allemaal op hun plaats en dan weet je : dit is het einde. Al wat er nog zou bijkomen zou trouwens ballast zijn.

Het is trouwens niet zo dat je bij een Ebook niet weet waar je ongeveer zit, je kan je ‘progress’ zien, zowel (percentueel bij bij) wat het hoofdstuk betreft als wat het hele boek betreft. Maar fysiek valt dat natuurlijk minder op, bij een ‘echt’ boek zie en merk je dat continu bewust en onbewust : zoveel bladzijden voorbij, zoveel nog te gaan.

eReader versus tablet

Ondertussen ben ik al aan het volgende E-book bezig en mijn argwaan tegenover E-books verdwijnt zienderogen.

Ik lees mijn E-books op een tablet, manlief heeft resoluut voor een E-reader gekozen. Ik had de tablet al maar werd pas enthousiast toen het lief met de E-Reader begon. Als ik zelf opnieuw zou moeten kiezen, dan zou ik niet weten of ik opnieuw voor de Tablet dan wel voor de E-Reader zou gaan. De E-Reader is veel minder belastend voor de ogen, wat toch niet min is. Hij is merkelijk lichter en compacter. De Tablet is robuuster, het is minder goed voor de ogen (werkt niet met eInk, er is een serieuze lichtgevende bron- maar hij is dan wel weer meer flexibel wat betreft het omgaan met verschillende formaten. Voor één ding heeft hij nog met kleine stip mijn voorkeur : ik kan ’s nachts zonder lichtje lezen en stoor daardoor mijn echtgenootje niet. Ik heb het lichtje exact waar het moet zijn en kan heel duidelijk alles lezen. Het voordeel aan het nadeel dus.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. ilse schreef:

    En houd je je gelezen boeken ook bij in een goodreads.com account?

  2. Ruth schreef:

    ik heb sinds twee dagen een e-reader, werd eigenlijk gebeten door jouw post erover en Jess die er eentje ging kopen, en ik ben direct helemaal verslingerd eraan. Geen gedoe met een bed in boek, het weegt niks en bij mijn nachtlampje lees ik prima. Maar ik snap wat je bedoelt dat je zo fysiek niet echt ziet waar je zit in het boek. Ik had de gewoontje van altijd effe te kijken of ik nu voor of over de helft zit van een boek 🙂
    Eenzaamheid van de priemgetallen is inderdaad een prachtig boek 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.