1000 vragen #57 Welke films kijk je liever op de bank dan in de bioscoop ?

1000 vragen over mezelf

Het Stuk en sneakpreview in Leuven

De hoogdagen van bioscoop gaan terug tot mijn leven in Leuven. Bioscopen in overvloed, maar vooral: het Stuk. Het Stuk leerde ik pas goed kennen na mijn studentenleven en ze gaven er per definitie de betere films. Ik kijk best met heimwee naar die jaren. Toen sprak ik nog met vrienden af tegen half acht aan de bioscoop om tegen een uur of half elf in mijn bed te landen. Of ik ging naar de zalige sneakpreview. Je wist niet welke film je te zien zou krijgen maar het was hoe dan ook een ‘nieuwe’. Vond je het na een kwartier niet goed, dan kon je terug naar het loket en kreeg je je ticket terugbetaald. Dat waren nogal eens tijden !

Deze films durf ik nog niet te zien

Het is trouwens tijdens die sneakpreviews dat ik mijn eerste echt enge films heb gezien. Of beter: gedeeltelijk. Want ofwel stond ik op, of – wanneer ik de sociale verplichting voelde bij mijn vrienden of toemalig lief te blijven – dook ik weg onder mijn jas. Ik durfde niet te kijken. Ik probeer ze mij te herinneren, de films die ik nu nog niet eens, hand in hand met het lief, op de bank durf te zien :

  • Alien en later alle vervolgverhalen

    Mensen die zwanger zijn van aliens, een muil die (van een alien) die open gaat om daar vervolgens een andere alien uit te laten komen, o nee, daar word ik nu al opnieuw misselijk van.

  • The Thing

  • Nog zo’n film uit de preview. Ik weet niet goed meer waarover hij ging (ik zat tenslotte het meeste van de tijd onder mijn jas).
  • The Fly

  • Cape Fear

    met Robert the Niro, die ik nochtans zo’n goeie acteur vind !

    Misschien zou ik die nu op de bank wel durven zien !

En deze films herinner ik mij nog altijd, al zijn ze heel heel lang geleden ! Maar de angst was zo groot toen dat ik ze nooit meer opnieuw heb gezien. Misschien moet ik er mij – op de bank – toch eens aan wagen ?

  • The shinning

  • Lord of the wars

    Die film zag ik als kind thuis op teltevisie ! Op lome namiddag. De versie uit de 50er jaren.  Ik heb er dagenlang nachtmerries aan overgehouden. Bij de programmatie dachten ze toen duidelijk nog niet aan jonge kinderen !

    Deze film heb ik naderhand wél terug gezien. Dankzij de echtgenoot die ene ware filmfan is en ook de ‘oude’ in zijn collectie heeft. Ik vond het nadien best grappig. Zeker als je zo de ‘ruimteschepen’ aan draadjes ziet hangen !

 

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Zijn er films die jij ook niet durft te zien ? [/perfectpullquote]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.