1000 vragen #2 Waar besteed je teveel tijd aan?

1000 vragen over mezelf

Digitale verslaving

Hier hoef ik niet lang over na te denken. Ik ben een digitale junk en bij tijden ben ik zelfs eentje van het ergste soort omdat ik soms denk dat het niet waar is. Nee, ik ben niet digitaal verslaafd denk ik dan, maar ik word toch een beetje paniekerig als ik geen smartphone, tablet of laptop in handbereik heb. So far dus voor digitale verslaving.

Verslaafd aan internet : feeds, youtube en ook wel Instagram

Wat digitale diëten betreft ben is het met mij als met menig één die wil vermageren. Het lukt tijden goed, ik boek echt resultaat, ben bijgevolg zo tevreden over mezelf dat ik denk ‘eentje kan geen kwaad’. Een echte jo-joer ! Deze periode zit ik trouwens weer geheel in het schrappen ofwel diëten. De te lezen feeds waren zo groot in aantal geworden dat ik ze met de beste wil niet meer gelezen kreeg. Anderzijds maakte ik mezelf vanalles wijs zoals iemand die verslaafd is : het komt wel in orde, ik zal nog wel tijd hebben. Verslaafden zijn geweldig in het vrijpleiten van zichzelf. De feedlijst is behoorlijk ingekort en wel met het devies van Marie Kondo : is dit een feed waar ik gelukkiger van word ? indien het antwoord ‘nee’ was : weg die abonnering.
Het begint anders wel dikwijls met goede voornemens : voor het werk, om informatie te vinden, om bij te blijven. Maar voor ik het weet ben ik weer een uur zoet. Herkenbaar ?

digitale verslaving

Waarom vind je dat je er teveel tijd aan besteed ?

Dat is de vraag die er volgens mij toch onder ligt. Ten eerste omdat ik er zelden voor kies. In eerste instantie natuurlijk wel, maar eigenlijk kies ik nooit om een uur of een half uur ’te struinen’ op het internet. Meestal denk ik dat ik ‘even’ iets ga lezen of doen. En zo voed ik natuurlijk wel die digitale verslaving, omdat ik er mij niet eens van bewust ben.
Anderzijds vind ik het niet oké omdat tijd beperkt is. Het is zo spijtig dingen te doen waarvan je naderhand zelf zegt dat het eigenlijk een beetje tijdverspilling is.
Maar wat zou ik dan wél willen doen met die tijd ?  (Waarom schrijf ik dit alsof het voorwaardelijk is ? Ik kan het toch gewoon meteen doen : minder op internet ?). Lezen. Maar niet digitaal, daarom hou ik ook zo van mijn Kindle : de voordelen van digitaal maar zo goed als geen verleiding. De functies van een e-reader zijn zeer beperkt. Even je mail checken gaat zo goed als niet.
Meer tijd maken voor dingen die ik écht graag doe.

Staat het internet gelijk aan tijdverspilling ?

Dat ook weer niet. Ik denk dat het met digitale verslaving is als met veel verslavingen. Een glaasje wijn, een stuk taart, dat is toch genieten.  Maar het verlies van controle, dat is niet zo mooi. Dan valt trouwens het genieten ook wat weg, aangezien het toch sowieso eindigt in schuldgevoel. Een beetje toch, niet ?

Deze vraag is dus een meteen een uitdaging aan mezelf : echt kiezen wat ik met mijn tijd doe.

Besteed jij ook teveel tijd aan digitale media of juist niet ? Heb jij strategieên om er mee om te gaan ? Ik hoor het graag ! 

 

 

 

“1000 vragen aan mezelf”  gaat terug op een boekje dat een tijd geleden bij Flow zat. Het is een klein boekje en er is geen plaats voorzien om te antwoorden, daarom dacht ik : waarom niet op de blog ? Voor het pure plezier van het schrijven ? Het verzamelen van herinneringen, wat volgens Gretchen Rubin, bijdraagt tot geluk ? Vandaar een nieuwe rubriek : 1000 vragen over mezelf.
Niets weerhoudt je om mee te doen !

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. gerhilde maakt schreef:

    Ik heb dat boekje van Flow hier ook nog ergens liggen. Zat dat vorige zomer niet bij een Flow?
    Enfin, ik herken je digitale verslaving wel. Al ben ik nog in de ontkenningsfase, vrees ik. ‘Nee hoor, zo erg is het niet.’ 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.