Heeft u het ook zo druk?

Als het kon las ik van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Zelfs tijdens mijn wandelingen zit er altijd een boek in mijn rugzak. Nu en dan treft mij een citaat. Ik deel het dan ook graag met jullie!

De eerste factor is dat we met elkaar zoveel dingen willen dat het niet langer allemaal past. Iedereen heeft tegenwoordig zulke verschillende schema's. (...)
We doen niet alleen veel, we moeten ook veel. De norm is dat we veel moeten en onze sociale omgeving zet ons ertoe aan om die norm na te leven. (...)
Derde factor is dat we zoveel kunnen. Er is zoveel keuze. De voortdurende alertheid die nodig is om van het ene naar het andere te schakelen maakt dat we ons altijd druk vullen.

Altijd maar drukker

Ergens moet iets misgelopen zijn. Doorheen de jaren hebben we steeds meer machines die ons het werk uit de handen nemen, computers zijn altijd maar sneller en tal van arbeidsintensieve zaken worden geautomatiseerd. Je zou denken dat we zeeën van tijd op overschot moeten hebben.

En toch is dat niet het geval. Tanja Van der Lippe, hoogleraar sociologie, legt in het boek ‘Waar blijft mijn tijd’ uit hoe dat komt. Maar veel interessanter richt ze een blik op de toekomst. Waar willen we heen? Leert de corona-epidemie ons iets over ons omgaan met tijd? Of zien we hebben we net de indruk dat er wel eens een reset zal komt?

Interessante vragen allemaal en het antwoord volgt in een boekreview, maar wie benieuwd is, weet alvast waar hij de antwoorden kan vinden.

Tanja Van der Lippe, Waar blijft mijn tijd? Waarom we zoveel willen, moeten en kunnen, is uitgegeven bij Prometeus (2021), telt 256 bladzijden en kost € 20,99. Te koop of te bestellen via uw lokale boekhandelaar.

Waar blijft mijn tijd?Koop lokaal

Nog citaten? Klik hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.