India eerste verslagje

Het is vandaag dag 2 in India en die begon opperbest want ik was uitgeslapen ! Gisterenavond ben ik toch even moeten bekomen. Ik heb gelukkig een kamer alleen en dat is uiterst fijn. Ik heb tot diep in de avond van alles gelezen over jaipur en omstreken en plots de knop omgedraaid : ik ben op reis joehoe !
Deze morgen opgestaan rond 7 uur. Dat viel heel goed mee, ook al zou het dan naar Belgische normen heel vroeg zijn. Mijn bioritme is precies al aangepast, maar ik heb daar eerlijk gezegd nooit echt last van gehad. Deze morgen zijn we naar een observatorium geweest dat astrologie en astronomie verenigde.

Daarna zijn we naar een of ander paleis geweest. Nou ja, ik en een paar anderen zijn niet meegeweest, ik wou gewoon op een bankje zitten en genieten en dat deden een paar andere ook.

Vandaag begint volgens de indiërs het monsoon of moesonseizoen. We hebben vele pelgrims, op weg naar een tempel van Sjiva en geheel in het oranje, tegengekomen. Meteen vielen er ook bakken regen uit de lucht en was de straat plots één drijvende riool. Ik zeg drijvende riool omdat ze sowieso al riool is, ook al is de straat droog. Ik kan mij voorstellen dat heel wat toeristen hier inderdaad zot worden omdat het zo chaotisch, vuil en lawaaierig is. Het is ook ontzettend druk en kinderen ‘hangen’ soms echt letterlijk aan je arm. Ik denk dat ik het aan mijn vele ervaring te danken heb dat ik er mij totaal niet in erger. Ik heb er ook geen schuldgevoel in, al zijn ze straatarm. Het probleem (en dat hebben we al gezien) is dat als je iets geeft aan één kind er binnen de 10 seconden 30 staan en dan wordt het probleem nog groter. Veel erger – maar de lichaamstaal kan hier heel anders zijn – is dat ik hier nog niet echt gelukkige kinderen heb gezien. Wist je dat kinderen onder de 10 niet eens een begrafenisritueel kennen ? Die zijn te jong en betekenen toch niet zoveel. Ze krijgen ook geen bijzonder merkteken of merksteen om te gedenken. Ik heb al vele kinderen zien werken maar gelukkig heb ik ook al halve klasjes schoolkinderen zien rondlopen in uniform.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. tijdtussendoor schreef:

    Fijn je zo te kunnen volgen!

  2. Francine schreef:

    Heerlijk om zo te kunnen meelezen en een stukje mee te beleven..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.