Wandeltip: omgeving abdij le Val-Dieu – van god naar duivel

Wandeltip

God en de duivel – van Duivelsdal naar Le Val-Dieu

Het verhaal gaat, dat waar de wandeling begint, het dal vroeger Duivelsdal heette. Dergelijk kwaad kon alleen maar worden weggejaagd door het inplanten van een abdij. In plaats van Duivelsdal, werd het Godsdal, ofwel Le Val-Dieu. Geen idee of de duivel ook echt zijn biezen heeft gepakt.
Hoe dan ook, deze wandeling die begint in Le Val-Dieu is een van de mooiste die ik ooit in België maakte. Ik bezocht Le Val-Dieu in putje herfst en genoot van het adembenemend landschap. Hoeveel te mooier moet dat niet zijn in de lente en de zomer ? Ik ga alvast terug!

Start van de wandeling : abdij

Langs de kerk van de abdij is een ruime parking die je gratis kan gebruiken. Je steekt het water over en volgt (niet voor de hele wandeling) de blauwe ruitjes. Meteen weet je: dit is geen vlakke wandeling, het eerste stuk is al meteen een ferme helling opwaarts !

Eenmaal boven word je echter beloond met een schitterend zicht over het dal.

Deze wandeling verloopt niet geheel op klassieke wandelpaden. Wees niet verbaasd als je meermaals een weide doorgaat. Soms passeerde ik al eens wat koeien op zo’n weides, maar die vinden je nauwelijks een blik waardig. Avontuurlijk is het dus zeker wel. Deze weiden hebben meestal een poortje dat wandelaars toelaat.

Alles voor de wandelaar

Horecagelegenheden zijn er niet op deze wandeling (wel bij het begin), maar dit wordt wel goedgemaakt door pic-nictafels (met BBQ !) en banken. Je mag dan wel zonder gids op wandel zijn, in deze streek weten ze de wandelaar te verwennen.

Na enkele kilometers passeer je de oriëntatietafel van Knuppelstock, een initiatief van de lokale bewoners. De tafel is gemaakt uit blauwe hardsteen, heeft anderhalve meter diameter en weegt zowaar één ton. Het volledige omringende landschap is letterlijk in beeld gebracht.

Knuppelstock

Oorlogsverleden

Behalve de oriëntatietafel vind je hier ook restanten van de oorlog terug. Op deze observatiepost hield met vriend en vijand in het oog.

le Val-Dieu wandeling

Boerderijen en piepkleine dorpjes

Hier en daar staan grote boerderijen of een paar kleine boerderijen gegroepeerd. Verder zijn er alleen maar prachtige vergezichten en uiteraard de obligate dalen en hellingen. Je passeert verschillende kleine dorpjes, of liever, enkele huizen rond een kerk. Ze zijn allen opgetrokken in de typische stenen van de streek.

Le Val-Dieu

Praktisch

Algemeen

Flinke stapschoenen (misschien voor de zekerheid toch waterdicht) zijn hier wel nodig. Je stapt tenslotte door weiland en bos. Bovenaan de heuveltoppen kan het flink waaien, ik heb meermaals een extra trui aan- en uitgetrokken. Laagjeskledij lijkt mij aangewezen, tenzij je in volle zomer gaat en het ook nog eens windstil is. Neem dan maar goede zonneolie mee !

De wandeling is best pittig, er zijn geen horeca-gelegenheden en geen winkels op het traject. Voorzie zelf voldoende drank en proviand. Op het einde van de wandeling kan je jezelf trakteren in de herberg aan de abdij. Of je gaat de abdijwinkel binnen en je trakteert jezelf op abdijbier !

Alles op een rijtje

 • Afstand : 9,5 km – met de nodige hellingen en dalen !
 • startplaats: Parking abdij, Route de Val-Dieu 227, Val Dieu
 • Je kan de route hier downloaden (GPX formaat)
 • Over deze wandeling kan je ook in deze te downloaden brochure lezen, pagina 10-11
 • Ik zou ten zeerste het gebruik van GPS aanraden. Gezien je niet altijd over wegen gaat, is het anders soms behoorlijk moeilijk.

 

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Veel wandelplezier ! [/perfectpullquote]

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. sam lauwers schreef:

  hallo
  weet iemand toevallig hoe dat poortje heet of waar ik dat kan vinden op foto 3 : https://i2.wp.com/www.dewereldvankaat.be/wp-content/uploads/2017/05/2016-11-25-12.30.07-S-e1495137743866.jpg?w=480&ssl=1

  • Kaat schreef:

   Ik probeer de foto terug te vinden. Gezien ik met mijn smartphone foto’s neem, kan ik misschien de GPS-coördinaten terugvinden. Het is wel al even geleden dat ik daar was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.