1000 vragen #8 Waarin lijk je op je moeder ?

1000 vragen over mezelf

Ma jong L

Denkend aan mijn moeder

Hoe ouder ik word hoe meer ik merk dat ik heel wat gebeurtenissen in mijn leven nog altijd met haar verbind. Meestal komt het er op neer dat ik het spijtig vind dat zij dat niet meer kan meemaken. Grote stappen in mijn leven. Kleine zaken waar ze zou om glimlachen. Maar ook een hoop dingen waarvan ik zo weet dat ze er wel haar zegje zou over gehad hebben. (Lees : niet akkoord). Mijn moeder is al een hele tijd overleden, dus ik kan haar niets meer vragen of vertellen. Maar ze mag dan wel overleden zijn, ze leeft toch verder in mij.

Je bent meer je ouder(s) dan je denkt

Hoe ouder ik word hoe meer ik ontdek dat ik meer op mijn moeder lijk dan ik denk (en soms zou willen). Ik erfde heel wat van haar. Ik vraag me wel eens af wat zij er zou van denken mocht ze me nu als volwassene zien.

Dingen waarin ik lijk op mijn moeder

Ik vind het best wel een beetje moeilijk om over mijn moeder te schrijven. Daarom ga ik het puntsgewijs doen en gewoon een ID-kitje maken met die punten die ik met haar deel.

  • Mijn moeder hield van sociaal contact en maakte met iedereen een praatje
  • Anderzijds had zij bij tijden veel nood aan rust en stilte
  • Ze hield van routines in haar dag. Haar dagen waren behoorlijk gestructureerd. Misschien was dat eigen voor vrouwen uit haar tijd, ik heb geen idee. Maar ik hou er ook wel van.
  • Ze was vol fantasie en kon goed vertellen
  • Ze was gevoelig en kon gemakkelijk geraakt worden door de schoonheid in natuur
  • Een zoeteklauwtje
  • Hield van reizen en ontdekken
  • Ze was nieuwsgierig in alles en iedereen, of beter : geïnteresseerd.
  • Mijn moeder kon niet zo goed stilzitten (ik gelukkig een pak beter)
  • Ze had allerlei ’to do lijstjes’ in haar hoofd, er moest altijd wel iets gebeuren

Er zijn ook zaken waarin ik helemaal niet lijk op mijn moeder. Of tenminste, dat denk ik. Mensen die mijn moeder langer gekend hebben (en mij) zullen daar beter kunnen over oordelen.

Over de foto

De foto hierboven is van mijn moeder. Ik herken haar erin maar het moet toch een foto zijn van jàren voor mijn geboorte. Ik ben tenslotte een laatkomertje. Ik heb haar nooit gehoord over de foto. Ik heb weinig verstand van oldtimers, maar ik schat dat ze zo’n 14 jaar moet geweest zijn.  Ik kan er behoorlijk naast zitten. Een tijdlang heb ik gedacht dat ze een kind bij de hand had, maar ik denk dat het haar handschoenen waren. Iets waar ze altijd aan gehecht heeft trouwens. Leren handschoenen.

Zo, dit was weerom een vraag van de 1000 vragen. Best wel een ‘moeilijke’ oefening.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Waarin lijk jij op je moeder ? [/perfectpullquote]

“1000 vragen aan mezelf”  gaat terug op een boekje dat een tijd geleden bij Flow zat. Het is een klein boekje en er is geen plaats voorzien om te antwoorden, daarom dacht ik : waarom niet op de blog ? Voor het pure plezier van het schrijven ? Het verzamelen van herinneringen, wat volgens Gretchen Rubin, bijdraagt tot geluk ? Vandaar een nieuwe rubriek : 1000 vragen over mezelf.
Niets weerhoudt je om mee te doen !

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.