No Apple please

Een paar dagen geleden heb ik een nieuwe externe harde schijf gekocht. De vorige (Freecom, 80 gig) wil soms wel, dan weer niet z’n gegevens prijs geven. Dus tijd voor een nieuwe dacht ik. Op de ‘oude’ staat heel wat muziek en die wil ik niet kwijt, ook niet de aangekochte muziek via I-Tunes, waar ik dus geen cd-tje van heb.
Nu heb ik toch een paar bedenkingen bij die harde schijven en vooral bij I-Tunes. Toen ik onlangs mijn laptop resette (via herstelpunt) kreeg ik het vriendelijke (?) bericht van I-Tunes dat ik dus al aan de 2de pc zat die gebruik maakte van de muziek en dat dit maar voor 5 pc’s zou lukken. Lijkt veel, maar is dat niet. Ten eerste hebben wij thuis meerdere pc’s. Dit zou ik nog kunnen oplossen door de muziek te verbinden met de ‘hoofdpc’ en ‘m in het netwerk te steken. Maar vooral, ik wil mijn muziek binnen 15 jaar nog altijd kunnen horen en het is niet denkbeeldig dat er dan al meer an 5 pc’s door mijn handen zijn gepasseerd.
Dus ‘koop’ ik in zekere zin niet mijn muziek bij I-Tunes, ik leen het voor bepaalde tijd, en dat zint me eerlijk gezegd totaal niet.
Door een stomme beslissing heb ik ook ‘Genius’ geactiveerd. Genius is een programmaatje dat bij I-Tunes hoort en voorstelt om zelf muzieklijsten te maken aan de hand van een gekozen song. Stel, je kiest een lied van Tori Amos, dan zou Genius je voorstellen doen van muziek die indezelfde lijn ligt. Ik dacht dat dit een mengeling zou zijn van muziek uit mijn eigen bibliotheek en aan te kopen muziek. Tot nu toe zie ik alleen dat I-Tunes alleen ‘aan te kopen’ muziek voorstelt. Tot daar nog aan toe, erger is dat bij gebruik van het programma mijn hele muziekbibliotheek naar I-Tunes gestuurd wordt en bij het afsluiten van het programma dat nog eens gebeurt. Vertraging alom in deze digitale wereld, en het is niet omdat ik van één liedje wil weten welke soortgelijke muziek er nog bestaat, dat ik meteen instem met het feit dat mijn hele bibliotheek iedere keer naar hen wordt gestuurd. Het zal wel weer in de kleine lettertjes gestaan hebben.
Ik vraag mij af wat er gebeurt als ik mijn bibliotheek op mijn nieuwe harde schijf zet, zal dit dan de 3de zogenaamde pc zijn ? Dan zal ik niet lang kunnen genieten van mijn muziek.

Maar het hoeft niet eens I-Tunes te zijn, want op mijn nieuwe harde schijf heb ik 3 jaar garantie. Ik hoop dat dit niet betekent dat dit de doorsnee leeftijd van een een HD is. Er moet toch betrouwbare opslag bestaan ? Dan maar naar de server toe werken. Ha, ook een mogelijkheid. Meer werk evenwel.

Met Apple heb ik het ondertussen wel zo wat gehad. Ja, het is het mooiste design, en ja het is kwaliteit. Maar het is superduur en ze geven geen cadeautjes. I-pod : bij een gewone MP3 speler krijg je meteen een lader om ook via het stopcontact op te laden, bij een I-pod, die al heel wat meer kost dan een gewone (vergelijkbare ?) MP3, kost je dat extra 25 euro, tenminste als je die van Apple wil. Een ‘kloon’ – voor Apple gemaakt – kost 11 euro. Minder mooi evenwel. Zo gaat het met alle extra accesoires van Apple, ze leveren er zelden eentje bij en als je het al wil kopen, dan mag je flink, heel flink bij betalen.

Nee, hier geen Apple fan, hoe mooi en kwalitatief het ook is.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Lopachin schreef:

  Ik meen dat je bij itunes de machtiging van een bepaalde computer kunt intrekken…
  Dit staat er in een helpfile:
  Enkele manieren om een machtiging te verlenen of in te trekken:


  Om een computer te machtigen voor het afspelen van iTunes Store-aankopen, kiest u ‘Store’ > ‘Machtig computer’.


  Om de machtiging van een computer in te trekken, kiest u ‘Store’ > ‘Trek machtiging computer in’.


  Om de machtiging in te trekken van een computer tot het afspelen van programma’s met gesproken tekst die u bij de Audible-website hebt gekocht, kiest u ‘Geavanceerd’ > ‘Trek machtiging voor Audible-account in’.


  Als u vergeten bent de machtiging in te trekken voor een computer die niet meer in uw bezit is, kunt u de machtiging van al uw computers tegelijk intrekken. Deze methode kunt u eenmaal per jaar toepassen.

  Kies ‘Store’ > ‘Toon mijn account’ en klik op ‘Deauthorize All’. Als deze optie niet wordt weergegeven, komt dit omdat u geen vijf computers met een machtiging hebt.
  Als dat klopt dan kun je ten allen tijde je muziek op 5 verschillende computers beluisteren
  mvg,
  een apple-fan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.