Onderwijspraat : Eerbetoon aan alle studenten !

Hand completing a multiple choice exam.

Copyright Creative Commons License, klik hier

Eindelijk zonder examenstress !

De examens zijn een feit en ik benijd de studenten niet. Terwijl het hele land denkt aan Kerst en het vieren van Eindjaar, leefden zij als kluizenaars met een streng tijdsregime. Ja, er werd gefeest, ja er werd naar familie gegaan, maar alles was gemeten. Zoveel tijd hier, zoveel tijd daar. Zoveel bladzijden nu en zoveel bladzijden dan.
De zoon, die zit ondertussen in zijn eerste Master en we maakten ons niet veel zorgen. Hij kent de regels van het spel en speelt het goed. Tot nu toe nog nooit een tweede zit gehad. Schoon is dat. De dochter vatte haar eerste jaar aan en we geven toe dat we er niet 100 % gerust in waren. Zij ook niet trouwens. Het is tenslotte allemaal nieuw en anders.

Maar ze ‘volgde’ haar broer, alle proefwerken geslaagd. Opnieuw : schoon is dat.

Inspanning loont (niet altijd)

Natuurlijk hebben ze er hard voor gewerkt, maar dat geldt ook voor tal van studenten die niét geslaagd zijn in eerste zit en al onmiddellijk met een hoop herexamens zitten in augustus. Van toekomstperspectief gesproken !

Wanneer ik naar onze kinderen kijk dan denk ik : jullie hebben geluk. Tal van variabelen zijn bij hen op de juiste plaats gevallen. Een stuk genetica, compleet onverdiend, omgevingsfactoren als een thuis waar studeren werd aangemoedigd, voldoende inkomen bij de ouders om hogere studies te betalen.  Geen foute vrienden. Geen Groot Verdriet. Geen gigantische tegenslagen. Een goede gezondheid. Het leven is bij tijden toch een beetje een loterij.

Er zijn ook andere studenten

In een ver verleden was ik kotmadam van het leukste studentenhuis van Leuven.  Het huis is gekend om zijn mengelmoes van studenten. Wanneer ik terugdenk aan die vervlogen jaren herinner ik mij ook dié studenten die er helemaal alleen voor stonden. Zij konden om wat voor redenen niet rekenen op (financiële en andere) steun van thuis en moesten het maar zien te redden. En dat deden ze.  Sommige deden allerlei studentenjobs. Anderen leefden zo sober dat het opviel in de groep. Mijn grote respect ervoor.

Eerbetoon

Dit postje is dan ook een simpel eerbetoon aan alle studenten die hard werken en helemaal niet voldoen aan het cliché van de steeds vierende student die geen weet heeft van de waarde van geld. Er zijn studenten die keihard werken en toch niet slagen. Om allerlei redenen, maar niét omwille van luiheid. Ik hoop dat ze hun weg vinden.

Zorgeloze student

Ondertussen zijn de lessen weer begonnen en mailde de zoon heen en weer met de vader over zijn masterproef. Fokprogramma’s bij het Belgisch trekpaard versus het Herefordrund in de Verenigde Staten ? Veel analysewerk, maar dat zag hij wel zitten. Hij geniet van de kennis die hij op doet. Hij geniet van het onderzoek.
Hij is gelukkig. Met zijn studies, met zijn liefje. De toekomst lacht hem toe.

Ik kijk naar hem en denk dankbaar : wat een geluk.

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.