Avontuurlijk wandelen : 20 tochten in Vlaanderen vol avontuur (Lannoo)

Avontuurlijk wandelen

Lannoo deed het weer: een prima boek met wandelingen met dit keer de klemtoon op avontuurlijk wandelen. Ik ben blij verrast, er mag al wat variatie zijn, maar wie kinderen heeft is helemaal gediend met dit boek. Avontuurlijk wandelen als een beetje Scouts en Chiro met je ouders. Avontuur verzekerd!

Voor wie het wat avontuurlijker wil

Geen paniek, je hoeft voor de wandelingen in Avontuurlijk Wandelen geen oud-scout te zijn of over atletische talenten te beschikken. De wandelingen brengen je op bijzondere plaatsen waar je over vlonderpaden gaat, langs riviertjes, tussen de Galloways of je moet al eens via een klimtouw jezelf naar boven trekken. Tel daarbij uitkijktorens, plaatsen om je hangmat in op te hangen, vogelkijkhutten en dit is niet meer je ’traditionele wandeling’.

Thematisch geordend

De wandelingen zijn thematisch geordend, wandelingen

  • Langs, door en over het water
  • Langs moerasgebied (opgelet!)
  • Zoveel zand als er maar kan zijn
  • Steile bergen en diepe dalen
  • Bosavonturen &
  • Wilde stadsnatuur

Bij iedere wandeling zie je vervolgens wat er ‘extra’ is, zoals bijvoorbeeld wilde grazers, verlaten gebouwen, steile passages, wandelen door zeewater, doorheen militair domein, uitkijktorens en het lijstje gaat nog wel even verder.

Avontuurlijk wandelen in Kessenich Limburg

Even een snelle kijk in het boek met als voorbeeld avontuurlijk wandelen in Kessenich Limburg. Dit is de kaart die je te zien krijgt.

Uittreksel Avontuurlijk Wandelen in Vlaanderen. 20 tochten voor grote en kleine avonturiers dicht bij huis.

Deze wandeling is een ‘wandeling langs het water’ en je ziet al onmiddellijk dat er heel wat te zien is: sporen van wildleven, stukken die vrij te wandelen zijn, vogelkijkhut, uitzichtputen en watervogels. Zelfs de bankjes staan op deze route van zo’n kleine 7 km.
Bij iedere wandeling krijg je eerst een samenvatting die er als volgt uit ziet:

Uittreksel Avontuurlijk Wandelen in Vlaanderen. 20 tochten voor grote en kleine avonturiers dicht bij huis.

Elke referentiepunt krijgt op de volgende pagina een uitgebreide beschrijving. Er is informatie over het natuurgebied en wat je mag verwachten.

Hoe weet je of je juist loopt?

Zoveel wandelaars er zijn, zoveel soorten zullen er wellicht ook zijn. Sommige wandelaars zweren bij gedetaillerde topografische kaarten, andere houden het bij de wandelknooppunten of wandelen met een GPX. In voorgaand voorbeeld ben je aangewezen op de uitleg in het boek – en dat is te lijvig om mee te nemen. Er zijn geen verwijzingen naar GPX-en en dat vind ik zelf wel een minpunt, zeker als je bv. in de winter wandelt en er beperkt zonlicht is.

Veel wandelingen hebben gelukkig wandelknooppunten als referentiepunt en dat maakt het heel wat makkelijker in het geval je over geen wandelgps beschikt. Een goede gratis wandelgps op je smartphone kan je overigens hier vinden.

Samengevat is Avontuurlijk Wandelen een prachtig boek met tal van wandelingen voor iemand die het graag eens net iets anders wil. Opnieuw: de kinderen zullen er van smullen.

Praktisch

Avontuurlijk Wandelen - cover - Lannoo

Michaël Cassaert, Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen. 20 tochten voor grote en kleine avonturiers dicht bij huis is een uitgave van Lannoo (2020) en telt 240 blz.

Je kan het o.a. bestellen via de webshop van Lannoo voor €25,99 of via Bol.com voor dezelfde prijs.*
Mag ik echter even je aandacht vragen voor je lokale boekhandelaar? Hij deelt graag zijn liefde voor boeken met je en voorziet je van raad en daad!

Nog meer zin in wandelen? Klik hier.

*prijzen bij verschijnen van dit artikel. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.