Schavaaiwandeling Bierbeek: oude boerderijen, uitgestrekte velden en een (bijna) oerbos

Schavaaiwandeling

Op de rand van Leuven en toch geen spoor van een stad te zien. Integendeel: vierkantshoeves die de tand des tijds hebben doorstaan, uitgestrekte velden zover je kijken kan. Als extraatje loopt deze wandeling tenslotte door het Meerdaalbos, dat ooit deel uitmaakte van het kolenbos. Met een beetje fantasie wandel je een stukje door de oertijd. Gelukkig geen wilde dieren! Volg de knooppunten voor deze Schavaaiwandeling in Bierbeek. Goed voor 8 km wandelplezier.

praktisch

Graag onmiddellijk naar de praktische info?
Scroll naar beneden naar ‘praktisch’

Variatie troef op de Schavaaiwandeling

Aan de rand van Leuven

Bierbeek situeert zich zo’n kleine 10 km ten zuiden van Leuven. Toch ben je hier ver van alle drukte die eigen is aan de stad en snelwegen die deze stad kruisen. Bierbeek is een landelijke gemeente net op de taalgrens. Troeven genoeg: de typische vierkantshoeves en bovenal de rust. Evengoed kenmerkend is de watertoren die ‘promotie’ kreeg als wereldbol, voor veel mensen uit de streek hét oriëntatiepunt in Bierbeek.

Gezellige dorpskern

Ik begon de wandeling in de dorpskern en was meteen verrast. Er zijn flink wat terrasjes voor een klein dorp als Bierbeek. Ze liggen allemaal onder het oog van de kerk die letterlijk boven alles uitziet. Meteen al een tip: volg niet de weg naar de kerkdeur (die omhoog loopt) maar de weg er pal naast, het bespaart je een klimmetje. Mocht je toch uitkomen op het kerkhof, dan weet je dat je rechtsomkeer moet maken.

Vierkantshoeves

Vierkantshoeve Bordingenhof (14de eeuw)
Schavaaiwandeling Bierbeek

Kenmerkend voor deze wandeling zijn de grote vierkantshoeves. Ze worden nog steeds bewoond en zijn veelal zelfs nog in gebruik. Dat Bierbeek een schat aan dergelijke hoeves heeft, bewijst overigens deze lijst.

De eerste opvallende vierkantshoeve is het Bordingenhof. Opvallend door zijn rode kleuren en de prachtige binnenkoer. De boerderij gaat terug tot in de 14de eeuw en is prachtige gerestaureerd.

Onverharde paden en kleine wegen

Net tegenover de poort van deze boerderij loopt overigens het wandelpad verder op een kleine weg. Het is een kleine onverharde weg die je door de struiken nog niet veel uitzicht biedt, maar het wandelen loont, want na enkele honderden meters word je beloond met het eerste verre uitzicht.

Schavaaiwandeling Bierbeek: weidse zichten, vlakke (en hier natte) paden.

Het Meerdaalbos in

Genoeg van al die vergezichten en boerderijen? Geen probleem! Tijd voor iets anders. Na enkele kilometers loopt deze Schavaaiwandeling zo het Meerdaalbos in. Het Meerdaalbos is net geen oerbos, wegens toch al wat menselijke ‘wijziging’, maar het heeft wel een geschiedenis om u tegen te zeggen. Het meerdaalbos is groot en loopt door tot het Zoniënwoud en het Hallerbos. Allemaal één grote familie én letterlijk verwant.

Mocht je overigens trek gekregen hebben of gewoon willen genieten van het bos: deze wandeling passeert een prachtige schuilhut met bankjes én uitzicht.

Schuilhut aan knooppunt 72 – als je in de hut zit kijk je pal naar beneden.

Takkenbos? Schavaai is dialect voor ’takkenbos’, maar ik betwijfel of ze hiermee het Meerdaalbos bedoelen. Wellicht gaat het eerder om het kleine bos aan het begin van de wandeling.

Overzichtskaart

Praktisch

praktisch
 • Afstand : 8 km
 • Startplaats: Kerk Dorpsstraat 26, 3360 Bierbeek
 • Parking: Gratis parking dorpskern aan de kerk
 • Bewegwijzering: via wandelknooppunten 77 – 78 – 79 – 75 – 74 – 73 – 72 – 71 – 70 – 7
 • Kaart of GPX:   Niet nodig. Ter oriëntatie zie eventueel kaartje hierboven
 • Horeca: Tal van mogelijkheden in de dorpskern
 • Bankjes: redelijk
 • Moeilijkheidsgraad: Voornamelijk vlak, enkele hellingen
 • Staat van de wegen: bos, kasseien, onverhard. Bij veel regenval kan het behoorlijk modderig liggen
 • Extra’s: Vierkantshoeves
 • Situering: Vlaams-Brabant, 10 km ten zuiden van Leuven

Zin in meer wandelingen?

Wandelingen gesorteerd per provincie: link

Klik hier

Wandeling op kaart: link

Klik hier

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.