Hoe kies je de beste verrekijker als je vaak wandelt?

Verrekijker en studie van de natuur

Hoe kies je een verrekijker als wandelaar met hart voor de natuur? Er zijn er zoveel, kwalitatief goed en met diverse prijzen. Ik zocht het voor mezelf uit en deel 8 punten die belangrijk zijn voor een wandelaar die graag op stap gaat met een verrekijker. Extra tip: een beetje verliefdheid mag ook.

Verrekijker kiezen wandelaar: ga naar de infographic onderaan

Heb je als wandelaar wel een verrekijker nodig?

Het blijft natuurlijk een persoonlijke keuze, maar als natuurliefhebber (het grote en het kleine) vind ik het gebruik van een verrekijker een groot voordeel.

Je kan dieren, groot en klein van op afstand ongestoord bespieden

Of het nu om vogels gaat, galloways, kikkers of insecten: je ziet ze best in hun natuurlijke habitat zonder ze te storen.  
Verrekijkers worden dikwijls enkel en alleen geassocieerd met ‘zien wat ver weg is’, maar het bespieden van een kikkers in een poel, insecten tussen de grashalmen, dat kan evengoed met een verrekijker.

Veel mensen vergeten dat je een verrekijker ook kan gebruiken om dichtbij te zien.
Weinig mensen gebruiken een verrekijker om ‘dichtbij’ te kijken.

Genieten van het weidse landschap

Waar ben ik? Is het nog ver? Waarheen leidt deze weg? Wat een prachtige heuvels en bergen! Natuurlijk gebruik ik ook wel een verrekijker om ‘ver weg’ te kijken! Bij veel wandelingen zijn er panoramische plekken of uitkijktorens. Hoe jammer als je dan geen verrekijker bij hebt!

De klassieker: wat ver wegligt dichterbij halen.
Foto genomen op de Lemelerberg (NL), op een etappe van het Pieterpad

Vragen die je je kan stellen bij de aankoop van een verrekijker

Er zijn tal van verrekijkers. Ze hebben meestal hun voor- en nadelen. Wellicht heb je een budget voor ogen, maar dat is nog echt niet genoeg. Want voor eenzelfde bedrag kan je heel uiteenlopende verrekijkers kopen.

Waaraan moet ‘mijn’ verrekijker voldoen zodat ik hem ook daadwerkelijk zal gebruiken?

Dit was voor mij de eerste en belangrijkste vraag. Je kan de meest geavanceerde en duurste verrekijker hebben die uiteindelijk in de kast blijft liggen om tal van redenen. Toen ik het keuzeproces overliep, was ik meer dan eens onder de indruk van sommige specificaties van verrekijkers omdat ze zo geweldig goed waren. Tot ik mezelf al wandelend voorstelde, met rugzak, proviand, fototoestel en natuurgids, meestal ‘in beweging’. Misschien zijn volgende bedenkingen wel interessant als je ook een wandelaar bent.

Dit waren voor mij de randvoorwaarden waar ik niet wou van afwijken:

 1. Ik wou een verrekijker die ik snel kon gebruiken. Dus niet: eerst rugzak openritsen en verrekijker er uithalen. Soms is die tijd er gewoon niet (De vogel is letterlijk gaan vliegen), maar veelal wil ik ook niet echt lang stilstaan. Ik wil minimale tijd verliezen aan het instellen van de verrekijker, liefst zelfs niets.
 2. Ik wou de verrekijker niet aan mijn nek dragen.
  De meeste mensen doen dat wel. Uit ervaring weet ik dat wat er ook aan mijn nek hangt, of het nu een fototoestel is of een verrekijker, ik dat na kilometers lastig vind of dat ik het de dag erna echt wel voel. Hij moest dus ofwel in de heuptas van mijn rugzak kunnen of gewoon in mijn zak. Hij moest dus klein en licht van gewicht zijn.
 3. Hij moest tegen een stootje bestand zijn, inclusief regen. Ik wandel tenslotte het meeste in Vlaanderen en Nederland en regen is daar zo goed als altijd in mogelijk.
 4. En natuurlijk moest de verrekijker een mij zo helder en scherp mogelijk beeld geven.

Ik kwam uiteindelijk uit bij de Eden monoculair HD 10×42

Gebruiksgemak

Er zijn een aantal ‘problemen’ die je met een monoculair onmiddellijk oplost.

 1. Hij is sowieso kleiner en lichter dan zijn grote broer de ‘klassieke’ verrekijker met dezelfde opties.
 2. Snelheid: je hoeft geen aanpassing te doen ivm de afstand tussen je ogen EN je hoeft geen aanpassing te doen voor het geval het zicht van je ogen minder sterk is. Dit is de zogenaamde dioptrie-instelling.
 3. Je vindt je object veel sneller en makkelijker.
  Het zal je vast al overkomen zijn dat je op zee naar een bootje wou kijken, je (klassieke) verrekijker bovenhaalde en het bootje niet onmiddellijk vond. Klassiek kijk je dan over en weer mét en zonder verrekijker om je ‘focus’ correct te definiëren.
  Met een monoculair gaat dat sneller (maar het vraagt wel oefening): je kan immers met je ene oog nog altijd door de verrekijker kijken en met het andere de hele horizon afgaan. Zonder ook maar te bewegen (wat weer handig is voor schichtige dieren).

Voordelen van de Eden monoculair HD 10×42

Nu lijkt het alsof de kwaliteit van wat ik er zie er niet toe doet, terwijl dat natuurlijk de hele bedoeling van een verrekijker is. De eerste voordelen sloegen vooral op gebruiksgemak, nu komt de kwaliteit van de verrekijker zelf.

De betekenis van 2 cijfers

Het maakt niet uit welke verrekijker je wil, je zal bijna altijd 2 cijfers vinden met daartussen een x.
Het eerste cijfer zegt iets over de vergroting of sterkte. 10 en 8 zijn vrij gangbaar. Ik koos zelf voor 10. Het tweede cijfer zegt iets over de diameter. Die diameter bepaalt hoeveel licht er binnenvalt. Hoe groter hoe meer licht er binnenvalt. Als het wat begint te schemeren of je bent in een bos en het is niet al te zonnig, dan maakt dat echt wel een verschil.

(Moeilijke) woorden – grote voordelen

Er zijn véél verrekijkers op de markt en zelfs met hetzelfde budget, vergroting en diameter, lijken ze misschien wel uiterlijk op elkaar, maar zijn er toch nog verschillen die in de praktijk belangrijk zijn. Verschillen met moeilijke woorden soms, dit ontdekte ik tijdens mijn zoektocht:

Een dakkant-verrekijker: dit gaat over de bouw van de verrekijker. Bij een dakkant liggen de lenzen van de verrekijker in elkaars verlengde. Geen idee hoe ver je kennis van fysica en lenzen reikt, maar dit heeft alles te maken met het prisma’s en het rechtzetten van het beeld maar het heeft nog andere voordelen zoals het goed luchtdicht houden van de verrekijker.

Stikstof (N2): Ik herinner me de verrekijker van mijn vader. Op alles voorbereid liet hij die standaard in de auto. Als kind speelde ik ermee en merkte dat het beeld soms troebel was. ‘Hij moet nog opwarmen’, zei me vader toen. Is je verrekijker gevuld met stikstof, dan heeft hij geen last van lage temperaturen en is er geen condensvorming. Voor een wandelaar in alle temperaturen meegenomen!

Brildrager? Ik heb nog altijd de gewoonte om bij het gebruik van een verrekijker mijn bril af te zetten. Bij heel wat verrekijkers krijg ik gewoon geen goed zicht. Tegenwoordig zijn heel wat verrekijkers daarop voorzien en hoeft dat helemaal niet. Kleine zaken, maar groot verschil want o zo handig. Weer iets waar je je geen zorgen over hoeft te maken (waar laat ik mijn bril?).

Bovenstaande voordelen waren bij de keuze voor een verrekijker belangrijk voor mij. De Eden monoculair HD 10×42 voldoet aan al die voorwaarden.

Zoek de liefde!

Tenslotte denk ik dat je bij de keuze van een goede verrekijker een beetje verliefd moet zijn. Zoiets van ‘die past helemaal bij mij’. Wanneer ik ga wandelen met vrienden natuurliefhebbers en de verrekijkers komen tevoorschijn, dan is het één allegaartje, al zijn ze allemaal van goede kwaliteit. Karel vindt het geen probleem om met statief en al een verrekijker te dragen die de helft van zijn rugzak inneemt. Het kost hem allemaal meer tijd (en moeite) maar eenmaal zijn verrekijker gericht op die broedende vogel heeft hij een beter zicht dan ik met mijn 10×42. De vergroting is veel groter. Dan lijkt mijn kleine monoculair wel in het niets te vallen, al heb ik tegen de tijd dat hij geïnstalleerd is, al veel meer kunnen genieten van het landschap door mijn verrekijker dan hij.

Spotting scopes zijn ideaal voor als je langere tijd op dezelfde plaats je verrekijker wil gebruiken.
Als je lang blijft staan (zoals bv. in een vogelkijkhut) zie je met zo’n spotting scope natuurlijk veel meer. Het is maar waar jouw voorkeur ligt.

De meeste vrienden van mij hebben een klassieke verrekijker, deze met twee oogschelpen dus. Ook hier kan je dezelfde specificaties en kwaliteit vinden (of meer, of minder), het is maar wat jij verkiest.

Hoeveel kost dat?

Kost is altijd relatief. Het heeft te maken met wat je van iets verwacht en wat je bereid bent om te betalen. Als het over kleren gaat hoor je tegenwoordig over de ‘cost per wear’ en ik vind dat best een goede berekening. Vandaar opnieuw de eerste vraag die ik mij stelde:

Waaraan moet de verrekijker voldoen zodat ik hem ook echt ga gebruiken?

Ga na bij jezelf waarvoor je hem wil gebruiken en wat prioritair is.

Samengevat

Infographic verrekijker kiezen

Wat zijn jouw prioriteiten?

Ik ben benieuwd naar waar je keuze voor een verrekijker leidt of welke argumenten voor jou als doorslaggevend waren! Je mag het mij gerust laten weten. Ik geniet ondertussen van mijn monoculair. Ik zag overigens dat die verrekijker bij het schrijven van dit artikel in promotie staat. Geen idee hoe lang die promotie duurt.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Freya schreef:

  Jouw tip zorgde voor een perfect vaderdagcadeau! Bedankt!

  • Kaat schreef:

   O wat fijn te horen! Het is niet zo’n traditionele verrekijker, maar ik vind hem geweldig handig. Ik hoop dat je vader er veel plezier mee beleeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.