Roostpad (Veerle Laakdal): over vlonderpaden en langs waterpartijen

Roostpad zicht op een vande vijvers

Het Roostpad in Veerle-Laakdal is een klein juweeltje van zo’n 5 km. Via het dorp loopje het ‘wilde’ natuurdomein binnen. De vlonderpaden zijn een mooie extra, je wandelt langs de Laak en tal van kleine en grotere waterpartijen. Je kan de wandeling volgen via wandelknooppunten.

De Laakvalleien

Het Roostpad situeert zich in de Laakvalleien, het gebied waar De Laak loopt. Deze rivier is een kleine 30 km lang en is onbevaarbaar. Ze ontspringt in Beverlo als grote beek en loopt vervolgens verder langs Tessenderlo en eindigt tenslotte in de Grote Nete.

Ook al is dit riviertje nooit ver weg, indrukwekkender zijn de vele vijvers in allerlei formaten die je op deze wandeling aandoet. Sommige zijn geprivatiseerd (jammer!) maar er zijn er genoeg om als wandelaar van te genieten.

Drassig

Het Roostpad loopt door drassig gebied. Bij dagenlange regenval is het soms moeilijk om er te wandelen, in dat geval zijn (hoge) waterbestendige schoenen of laarzen een must. Zelf liep ik deze wandeling in een week waar het geenszins de hele tijd droog was, met mijn gewone wandelschoenen lukte het prima. Het meest drassige gebied is immers voorzien van vlonderpaden.

Weinig bewandeld

Wat mij bovenal opviel tijdens deze wandeling, waren de geringe sporen van wandelaars. Komt het doordat het drassige wandelaars afschrikt? Hoe dan ook, dat alles gaf deze wandeling een extra toets. De natuur groeit en bloeit er immers helemaal haar zin. Soms moet je als eens bukken omdat er takken overhangen, of uitkijken voor wat enthousiaste netels. Het maakt de wandeling natuurlijker en avontuurlijker.

Vogelkijkhut

Als extraatje van deze korte wandeling word je bovendien getrakteerd op een vogelkijkhut. Hou het bordje in het oog, want je moet heel even het pad verlaten, maar je kan de hut al zien vanop het pad.

Veerle Laakdal bord vogelkijkhut RoostpadRoostpad Veerle Laakdal vogelkijkhut

Wandelknooppunten

Voor het Roostpad kan je wandelknooppunten volgen. De wandeling is kort, maar door de wilde begroeiing en de vlonderpaden doe je er langer dan normaal over. Veel zoeken of navigeren is er niet bij, er meestal maar één pad en eenmaal op de vlonderpaden is er weinig twijfel waarheen je moet.

Dit zijn de wandelknoopputen: 222 – 179 – 172 – 220 – 179 – 222

Start in het centrum van Veerle

Roostpad Veerle Laakdal
StartplaatsStart Roostpad Veerle Laakdal

De start van deze wandeling is in het centrum van Veerle-Laakdal. Voro de kerk is een grote gratis parking. Je vindt er makkelijk plaats, tenzij je er net bent op het moment dat de lagere school begint of eindigt. Dan kan het even zoeken zijn.
Laat je niet ontmoedigen door de eerste honderden meters die door het dorp lopen, het natuurdomein is er plots in al z’n glorie, maar ik moet toegeven dat ik eerst dacht dat dit toch een ‘saaie wandeling door het dorp‘ zou worden.

Roostpad Veerle Laakdal: op een rijtje

📏 Afstand: 5 km

📍  Startplaats: Centrum Veerle-Laakdal, adres: Veerle Dorp

🅿️ Ruime (gratis) parking in het centrum. Adres: Veerle Dorp

🔢 Volg de wandelknooppunten: 222 – 179 – 172 – 220 – 179 – 222. Kaart vind je hieronder.

🍺 centrum Veerle Laakdal (bij de start/einde)

🪑 Weinig

📈 Vlak

🥾 Het kan behoorlijk drassig zijn, hou rekening met de weersomstandigheden – Vlonderpaden

🗺️ Veerle-Laakdal ligt in de provincie Antwerpen. 13 km ten zuiden van Geel, 22 km ten oosten van Heist-op-den-Berg,

Zin in meer wandelingen?

Via deze link vind je een kaart met daarop alle wandelingen.

Of ga naar de database en kies zelf je provincie, afstand, soort etc!

zin in meer wandelingen

Kaart wandeling

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.