Plek van geluk : Demerbroeken en de vogelkijkhut

Plek-van-geluk kader

Soms zijn de mooiste plekken zo verborgen dat het meer dan 10 jaar duurt eer je ze vindt. Zo ook met onderstaande plek die zo in mijn achtertuin ligt : De Demerbroeken !

Wandelen tussen de Galloways

Demerbroeken

Demerbroeken : zie ook de Abdij van Averbode  in de verte en de Galloways die rustig grazen.

De Demerbroeken zijn goed verborgen, maar als je eenmaal weet hoe er te geraken, dan merk je onmiddellijk dat je hier in nog een stukje puur natuur vertoeft. Je kan er ook verdwalen (zoals het lief en ik enige tijd geleden) maar als je de wandelknooppunten gebruikt, dan kan er niets mislopen. Ik kan er met de fiets naartoe (om vervolgens te wandelen) maar mocht je met de auto komen, je kan prima gratis parkeren aan de kerk van Zichem. Je bent dan op minder dan een halve kilometer van het wandelpad (station Zichem). Met het openbaar vervoer zit je helemaal goed !

De paden die ik volgde waren allemaal onverhard en zo heb ik ze het liefst. Er waren zelfs geen fietsers toegelaten. Ik waande me echt in een andere wereld, want de paden lopen tussen kuddes pony’s en Galloways door. Deze laatsten zijn best grote runderen, maar schrik hoef je er niet om te hebben, ze zijn de rust zelve. Verwacht je ook aan flink wat modder, wat het gebied is drassig, laarzen zijn niet overbodig, al lukt het met waterdichte schoenen ook wel.

Een vogelhut in de Demerbroeken

Demerbroeken vogelkijkhut

Genieten van het alledaagse leven van vogels. Ik breng meestal mijn vogelgids en een verrekijker mee.

Alsof al dat schoons nog niet genoeg was, kan je ook nog eens heerlijk vertoeven in de vogelkijkhut. Wanneer je van knooppunt 175 (Wandelnetwerk de Merode) naar knooppunt 298 gaat, zal je rechts een bordje van Natuurpunt zien met daarop ‘Vogelkijkhut’. Het is dan nog zo’n 150 meter stappen. Breng alvast je verrekijker mee (of lens !) en je kan een kijkje nemen in het intieme leven van de vele vogels die daar hun biotoop hebben. Door de afscherming van de hut stoor je ze immers niet en gaan ze rustig hun gang. Ik moet er altijd het uur in het oog houden of ik zit er zo voor dik een uur. Iets verderop kan je ook je pic-nic gebruiken. Er is een tafel en banken voorzien en je stoort er de vogels niet.

Ook zin gekregen ? Hier zijn de wandelknooppunten

Ik maakte volgende wandeling : 246 (startpunt station Zichem) – 60 – 298 – 175 – vogelkijkhut – 57 – 58 – 411 – 61 – (stukje afgesneden) –  246.  Het laatste stuk passeert het geboortehuis van Ernest Claes en dat is wel een bezoekje waard. Je passeert ook het alom bekende ‘IJsroosje’ waar je de lekkerste ijs van omstreken kan krijgen. Wie wil kan ook makkelijk een bezoek brengen aan de Abdij van Averbode, het licht er allemaal heel dicht bij elkaar.

Ik geniet er alvast ongelooflijk van en ik sta versteld hoe zo’n parel natuur helemaal ontstresst zonder dat je maar iets hoeft te doen. Voor mij : gewoon de fiets op tot in Zichem, fiets op slot en hop, de wijde natuur in !

Ken jij ook zo’n plekken ? 
Ik hoor het graag ! 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 9 augustus 2019

    […] Wie zin heeft kan deze wandeling uitbreiden en ook nog een bezoek brengen aan de nabije vogelkijkhut. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.