Wandeltip: Het land van De Witte (Zichem) – 8 km – wandelknooppunten

Wandeltip
Wandelknooppunten Zichem

De Witte van Zichem

Wie Zichem zegt, denkt aan De Witte van Zichem. Dit fictieve personage uit de pen van Ernest Claes, bracht bij veel opa’s en oma’s van ons vertier door zjn schavuitenstreken. Deze wandeling situeert zich dan ook geheel in de streek waar het boek is ontstaan. Een voorproefje vind je hier onder via het filmpje.

Zichem heeft zijn eigen Romeo en Julia

Maar er is meer dan enkel De Witte, Zichem heeft ook zijn eigen Romeo, oftewel Julia. Het verhaal gaat dat een rijke jonkvrouwe verliefd werd op een armoedig soldaat. Geheel tegen de zin van de rijke vader, kon er van een huwelijk geen sprake zijn. De vader sloot zijn dochter prompt op in een toren, samen met enkele nonnen die haar moesten behoeden haar kuisheid te verliezen. Dat zag de docher niet zitten en ziek van het verdriet wierp ze zich van de toren, althans zo gaat het verhaal van de ‘maagdentoren’, al is er nog heel wat meer te vertellen.

De maagdentoren

Letterlijk hoogtepunt van deze wandeling is dan ook de recent gerestaureerde en vrij toegankelijke maagdentoren die je een geweldig zicht geeft over de Demervallei.

Zicht uit de maagdentoren Zichem
Zicht op de Demervallei
Maagdentoren binnenin (Zichem)
De toren binnenin
Maagdentoren

Natuurgebied De Demerbroeken

Ik begon de wandeling bij de toren, maar wat volgde was geen anti-climax. Ik liep de Demerbroeken vol verwachting binnen, op zoek naar de volgende toren, want ja hoor, ook het natuurgebied verdient een panoramazicht, al is dit totaal anders dan dit uit de Maagdentoren.

uitkijktoren in Demerbroeken
uitkijktoren Demerbroeken

Ik vulde er meteen het logboek in.

logboek uitkijktoren Demerbroeken

Tijd om uit de wereld weg te trekken

Wat volgde waren paden geheel in het natuurgebied, geen mens meer te zien nu, op een zeldzame wandelaar na. Op sommige dagen tref je hier Highlanders (koeien) die je rustig aankijken. Veel kans dat je paarden en pony’s tegenkomen die zich evenwel niets van je aanwezigheid zullen aantrekken.

Maar bovenal is het genieten van de stilte en de uitgestrekte natuur.

Demerbroeken in Zichem

Praktisch

Knooppunten

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.