Winterwandeling Kelchterhoef: proef de winter en geniet

Kelchterhoef

Winterwandelen heeft zo zijn beperkingen: minder licht en soms heel erg drassige ondergronden. Bij deze winterwandeling in Kelchterhoef (Limburg) zijn de wegen verhard met gravel en loop je toch door het bos. Sommige stukken zijn in de winter feeëriek versierd met de typische winterlichtjes, waardoor je je bijna in winterwonderland waant. Parking én horeca bij de start, ongeveer in het midden een grote vijver en je weet: perfecte wandeling voor in de winter. Keuze tussen verschillende afstanden.

Kelchterhoeve: collage foto's wandeling
praktisch

Onmiddellijk naar de praktische gegevens? Scroll naar beneden naar praktisch.

Alle seizoenen zijn goed voor Kelchterhoef

Als je de omgeving van Kelchterhoef kent, dan is dit wellicht van in de zomer. In de zomer kan je in het recreatieoord ‘De Plas’ naar hartelust zwemmen, duiken en watersporten beoefenen. De Plas lijkt ondertussen een natuurlijk gegeven, maar is het gevolg van de aanleg van de E314, door veel Belgen ook gekend als de A2 die Brussel, via Vlaams-Brabant en Limburg, met Nederland verbindt. Het is de snelweg naar veel recreatiegebied zoals o.a. De Wijers, Kelchterhoef deel uitmaakt.

In de winter merk je weinig tot niets van die zomerse drukte, in tegendeel, de natuur is geheel teruggegeven, dat merk je aan de vele watervogels en de stilte in het gebied.

Kelchterhoeve: De Plas

De Abdijhoeve

Ook altijd makkelijk in de winter: de parking die er met overvloed is. Druk in de zomer, rustig in de winter. Wij startten onze wandeling aan de Abdijhoeve die al meteen indruk maakte. De abdijhoeve gaat terug tot in de 12de eeuw en is een mooi staaltje architectuur. Midden 20ste eeuw werd de abdijhoeve eigendom van de gemeente. Van abdijleven is geen sprake meer. Op de binnenkoer is een gezellig terras, er is een klein restaurant en de rest van de gebouwen worden gebruikt voor allerlei events. Ondanks deze nieuwe functies is de hoeve gerestaureerd met respect voor het verleden. Geen schreeuwerige neonlichten of reclames, eenvoud en natuurlijke materialen houden de band met vroeger in stand.

Kelchterhoeve: de abdijhoeve aan het begin vand e wandeling

Bewegwijzerde wandelingen

Niets zo makkelijk als het volgen van pijltjes of borden. Zo ook voor deze wandeling in Kelchterhoef. Wij parkeerden onze auto aan de abdijhoeve alwaar je meteen een bord vindt met informatie over de verschillende uitgepijlde wandelingen.

Keuze genoeg dus! Wie klikt op de verschillende afstanden vindt meteen en kaart én een GPX-bestand. Zo weet je meteen of deze wandeling al dan niet langs De Plas loopt.

Met kinderen op stap? Bezoek het speelbos

Kelchterhoef vergeet de kinderen niet. Speelweide!

Maak muziek tussen de bomen of doe mee aan het boomspel op maat van groot en oud.
Om even de website van dit speelbos te citeren:

Natuurlijke spelelementen zullen voor heel wat speelplezier zorgen voor de iets grotere kinderen. Vanuit de speeltuin wijzen speelelementen de weg naar het speelbos. De omheining d.m.v. perches zorgen ervoor dat de kinderen veilig kunnen ravotten.

praktisch

Kelchterhoef Praktisch

  • Afstand: Verschillende afstanden mogelijk én bewegwijzerd, gaande van 2,2 km tot 9,1 km. Zie hierboven voor de betreffende linken met beschrijving.
  • Startplaats: Aan de Abdijhoeve (ruime gratis parking) Kelchterhoefstraat 7, 3530 Houthalen-Helchteren
  • Parking: Zie hierboven
  • Bewegwijzering: permanent uitgepijlde wandelingen. Zie hierboven voor de verschillende symbolen die horen bij de verschillende afstanden.
  • Kaart of GPX:  GPX zie hierboven bij de afstand van je keuze. Je hebt geen GPX nodig.
  • Horeca: voldoende
  • Bankjes: ja, voldoende in aantal
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk, plat
  • Staat van de wegen: verharde boswegen of totaal verhard.
  • Situering: Kelchterhoef (park) ligt in de provincie Limburg, 20 km ten noordoosten van Hasselt, 90 km ten noordoosten van Brussel, 86 km ten zuidoosten van Antwerpen.

Zin in meer wandelingen?

Wandelingen per provincie: link

Klik hier

Wandelingen op kaart – link

Wandelingen overzicht op kaart

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.