Vlierbeekwandeling: klimwerk met prachtig zicht als beloning

Vlierbeekwandeling

Deze Vlierbeekwandeling van zo’n 12 km volgt knooppunten van het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en biedt je vanop de Kesselse Bergen een schitterende blik op Leuven. Toch loopt de Vlierbeekwandeling voornamelijk door natuur en zal je behalve de blik op Leuven, weinig van de stad merken. De wandeling is gevarieerd, maar met wel wat hoogtemeters op en neer. Stevige schoenen zijn geen overbodige luxe.

Graag onmiddellijk naar de praktische info?
Scroll naar beneden naar ‘praktisch’

collage Vlierbergwandeling

Kesselse bergen: smeer de kuiten maar!

Ik beken: ik had deze wandeling grondig onderschat. Het ‘Leuvense’ leek me zo wat synoniem als ‘plat’ en toen ik de wandeling startte langs het provinciaal domein van Kessel-Lo, op de rand van Leuven, zag het er naar uit dat dit een fijne parkwandeling zou worden, met enige uitbreiding hier en daar.

Dat er langs één kant van het park behoorlijke heuvels oprezen die de naam ‘bergen’ droegen, had een teken moeten zijn. Ik ken de Kesselse Bergen en ze blijven een uitdaging. Ik stapte volle moed naar boven en werd beloond met een zicht op de Leuvense stad. Bij goed weer kan je zelfs het atomium in Brussel zien. (Volg gewoon het vliegtuigverkeer als je Brussel niet weet liggen). Maar hé, dit pad bleef verrassen, na de ene klim volgt de andere.

Flink wat stijgen en dalen Vlierbergwandeling
De Kesselse bergen – Vlierbeekwandeling – stijgen en dalen
Vlierbergwandeling
Kluizenaar?
Vlierbergwandeling
Plots een heel ander soort ‘bos’. Bijna magisch.
Hoogteprofiel Vlierbeekwandeling
Hoogteprofiel Vlierbeekwandeling

Start aan de Abdij van Vlierbeek

Ik startte deze wandeling aan de (voormalige) Abdij van Vlierbeek. Deze plek is niet opgenomen in de wandeling zoals beschreven bij Toerisme Vlaams-Brabant. Dat is best jammer, want de abdijsite is echt de moeite en de wandeling wordt er amper een dikke kilometer langer door. Doen dus zou ik zeggen.

De abdij is niet meer in (religieus) gebruik maar het blijft een plek van rust met een eigen architectuur. De abdij was vanaf de 12de eeuw de thuis van menig Benedictijnermonnik. Aanvankelijk gelieerd aan de abdij van Affligem (denk aan het bier!) werd ze later een zelfstandige abdij. De abdij kende een bewogen geschiedenis waarin woorden als ontucht, herstel, oorlog niet ontbreken. In de 19de eeuw werden de gebouwen overgedragen aan de kerkfabriek en ten laatste aan de lokale gemeenschap van Vlierbeek.

Abdij van Vlierbeek - Vlierbergwandeling
Toegangspoort abdij
Abdij van Vlierbeek

Op naar het provinciaal domein van Kessel-Lo

De abdij van Vlierbeek ligt pal aan het Provinciaal Domein van Kessel-Lo. Verwacht je niet meteen aan drukte: het domein is zeer groot en prima ingericht. Wie de drukte (zeker in zomerdagen) zoekt, zal die vinden bij de attracties, speelpleinen en zwembad, maar het domein is zo ingericht dat je al die drukte ook kan vermijden, zoals bv. tijdens deze wandeling. Toch zin in een koffie of een ijsje? Alles is prima bewegwijzerd!

Provinciaal Domein Kessel-Lo / Vlierbergwandeling
Provinciaal Domein Kessel-Lo / Vlierbergwandeling

De Vlierbeekwandeling loopt geheel via wandelknooppunten en is dus makkelijk te volgen. Ook al loopt deze wandeling langs de rand van Leuven, van drukte of zelfs het gevoel van een stad is geen sprake. Leuven ligt in een dal – prachtig zicht als je op de Kesselse Bergen bent – en dichterbij dan een prachtig zicht, komt de stad nooit. Mocht je toch zin hebben om de stad te bezoeken: reken dan op een uitbreiding van zo’n 6 km (2 x 3) als je tot in de stadskern wil wandelen. Zeker de moeite!

Kaart

Praktisch

 • Afstand: iets meer dan 12 km
 • Startplaats: nabij Abdij van Vlierbeek, ik koos voor de (gratis) parking aan het kerkhof op de Kortrijksestraat.
  Dit is zo’n 700 meter van knooppunt 42. Loop via het kerkhof naar de abdij en volg de hoofdweg links tot de toegangspoort (zoals op foto hierboven). Neem het lange pad links en je komt op knooppunt 42 en één van de parkings/ingangen van het provinciaal domein.
 • Parking: parking begraafplaats (aan abdij): Kortrijksestraat Vlierbeek
 • Bewegwijzering: via wandelknooppunten
  42 – 41 – 43 – 45 – 46 – 13 – 101 – 44 – 401 – 400 – 43 – 41 – 4 – 42
 • Kaart of GPX:  zie hierboven, je hebt geen kaart nodig
 • Horeca: Bij abdij (check openingsuren), Provinciaal Domein
 • Bankjes: Redelijk wat in het Provinciaal Domein, geen op de Kesselse Berg(en)
 • Moeilijkheidsgraad: voorzien je van flink wat klimwerk
 • Staat van de wegen: Gravel (park), onverhard (Kesselse Bergen)
 • Situering: Vlierbeek/Kessel-Lo is een randgemeente van Leuven in Vlaams-Brabant

Zin in meer wandelingen?

Wandelingen per provincie: link

Klik hier

Wandelingen op kaart – link

Wandelingen overzicht op kaart

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.