Stiltepad Westouter – horen, zien, genieten en een hangmat

Stiltepad Westouter

De dorpjes in deze Westvlaamse regio ademen rust en tijdloosheid uit. Kerken uit langvervlogen tijden, de oorlogsherinneringen nooit ver weg. Geschuurd tegen de grens met Frankrijk, waar de hoppe bloeit en de uitzichten adembenemend zijn. Het stiltepad Westouter leid je langs bossen en heuvels en bovenal een adembenemende rust. Een wandeling met véél extra’s!

Westouter stiltepad
Het stiltepad van Westouter heeft zoveel extra's dat het nauwelijks te evenaren is: een kabellift, hangmatten, ligbanken, vlonderpaden, kabbelende beekjes ... Het houdt maar niet op. Een aanrader!
De kabellift kreeg extra bezoekers door de serie ‘Eigen Kweek’.

Stiltepad met extra opties

Altijd fijn, een wandeling met extra’s, al is het landschap en de wandeling op zich al meer dan de moeite waard, toch word je hier als wandelaar héél erg in de watten gelegd. Ik genoot bovenal van de hangmatten midden in het bos, maar er is meer!

De wandelaar wordt verwend: hangmatten

Vlonderpaden

Zelf ben ik grote fan. Ze zijn mooi en behoeden me van schoenen vol modder, maar meestal betekent het ook dat je volop in de natuur bent. Het stiltepad van Westouter kent dan ook nauwelijks verharde wegen.

Vlonderpaden Westouter Stiltepad

De trappen van het Hellegat

Ook al kende ik de Rodeberg vooral van de kabelbaan die de Rode met de Zwarte berg verbindt, Rodeberg is evengoed één van de eerste natuurgebieden van Vlaanderen. Via de ‘Trappen van het Hellegat’ daal je de “berg” af. Het lijkt alsof je als wandelaar steeds dieper tot in het hart van het bos doordringt. Hier hoor je niets meer behalve natuur. Als de hel zo klinkt, dan is het er wel zeer stil! Ook hier zijn vlonderpaden.

Richting Hellegat

De Douvevallei

Al naargelang welke richting je uitkijkt krijg je hier een prachtig ver zicht over de landgrenzen heen. In de verte, net tegen de horizon kan je de Noord-Franse stad Bailleu spotten. Holle wegen, een beekje dat voor verkoeling zorgt tijdens de zomer, wat wil je meer?

Originele banken op het Westouter Stiltepad

Gedachtenistuin voor Vluchtelingen

Westouter werd in het begin van de eerste wereldoorlog een toevluchtsoord voor vluchtelingen. Veel gezinnen trokken op de vlucht voor de Duitse opmars en verzamelden hier net voor de grens met Frankrijk.

Voor de wielerfanaten

Deze streek zal zeker bekend in de oren klinken voor wielerfanaten, hier wordt immers behoorlijk wat zweet gelaten tijdens Wevelgem-Gent. Het stiltepad volgt de wielerroute niet, maar je ontkomt als wandelaar evengoed niet aan de steile beklimmingen en afdalingen. De wierlerfan kent zeker de Rode, Zwarte en Kemmelberg.

Praktisch

Je kan als wandelaar kiezen voor 3 afstanden, de wandeling loopt via wandelknooppunten. Een folder met kaart en beschrijving kan je hier vinden of hieronder downloaden.

Westouter stiltepad knooppunten
  • Afstand: Keuze tussen 6,8 km – 9,8 km en 12,9 km
  • Startplaats: Poperingestraat Westouter (Neerplaats)
  • Parking: Gratis (adres hierboven)
  • Bewegwijzering: via wandelknooppunten
  • Kaart of GPX:  Zie folder hierboven, te downloaden
  • Horeca: Op sommige punten talrijk, maar dan weer helemaal niet
  • Bankjes: Ja! Veel banken, ligbanken, hangmatten, superleuk!
  • Moeilijkheidsgraad: Er zit geen stukje vlak in, insmeren die kuiten!
  • Staat van de wegen: Voornamelijk onverhard, knuppelpaden, weinig tot geen verkeer
  • Situering: Westouter is een deelgemeente van Heuvelland in West-Vlaanderen. Het ligt 137 km ten westen van Brussel of 13 km ten zuidwesten van Ieper.

Zin in meer wandelingen?

Wandelingen op gerangschikt volgens provincie (link)

Klik hier

Wandelingen vinden via kaart (link)

link

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.