Wolfsdonk – Bos en landelijk gebied in het Hageland

Wolfsdonk Herselt uitgelicht

Fijne landelijke wandeling in het Hageland in Vlaams-Brabant. Zo’n 8 km over voornamelijk onverharde paden via de wandelknooppunten. Geen Hagelandse heuvels hier, mooi vlak door bossen en landelijk gebied.

Fijne verrassing!

Deze wandeling verraste ons totaal. We hadden beiden weinig zin om ver te rijden en daarom stippelde ik op goed geluk een wandeling uit via de wandelknooppunten. Ik probeerde zoveel mogelijk verharde grond te vermijden, bos en water kregen mijn voorkeur. Het werd een wandeling in Wolfsdonk, ooit deelgemeente van Langdorp, nu van Aarschot. Wolfsdonk heeft zijn eigen bier dat vrij makkelijk te verkrijgen is: ‘Wolf’. In bijna alle cafetaria van de streek te verkrijgen en zeker de moeite waard.

Kerk van Wolfsdonk

Een wandeling over twee provincies

Deze wandeling begint bij de kerk van Wolfsdonk waar je meteen ook een ruime gratis parking vindt. Je loopt onmiddellijk de natuur in, wat zoveel betekent als landelijk gebied weg van auto’s en verharde paden. Deze wandeling leidt je naar het noorden zodat je snel op de grens van Vlaams-Brabant komt. Een ‘echte’ grens zal je niet merken, maar eenmaal in de bossen is de kans groot dat je al in Herselt bent, een gemeente in de provincie Antwerpen.

Je laat de kerk onmiddellijk achter je – de natuur in – geen auto’s!

Op ijsjesbedevaart

Wolfsdonk ligt op 6 km ten westen van de Abdij van Averbode. De abdij staat o.a. bekend om zijn ‘lekdreef’, een lange dreef die uitkomt op de abdijpoort en die bij mooi weer vol ijskarren staat. De gemeente plaatste er tal van banken. Van religieuze bedevaartsplaats lijkt het op sommige dagen wel een ‘ijsjesbedevaart’.

Tenslotte ligt Wolfsdonk op zo’n 9 km van de basiliek van Scherpenheuvel Zichem, een oud bedevaartsoord. In mei kan het er best druk zijn. Nog steeds gaan heel wat mensen te voet of per fiets naar Scherpenheuvel op bedevaart.

Ijsje in de schaduw van de abdij van Averbode

Wandelknooppunten

Kaart wandelknooppunten

  • Afstand: Een dikke 8 km
  • Startplaats: Wolfsdonk-Dorp 13, 3201 Aarschot
  • Parking: Gratis parking bij de kerk
  • Bewegwijzering:Via wandelknooppunten: zie hierboven
  • Kaart of GPX:  geen GPX nodig, kaart via wandelknooppunten
  • Horeca: in het dorp Wolfdsdonk zijn enkele horecagelegenheden. Er is ook een Irish Pub in de buurt met een gezellig terras.
  • Bankjes: geen
  • Moeilijkheidsgraad: vlak, na grote regenval kunnen (korte) stukken drassig zijn
  • Staat van de wegen: Ongeveer de helft van de wegen is onverhard, de verharde wegen zijn klein en auto-arm.
  • Situering: Wolfsdonk, deelgemeente van Aarschot igt in de provincie Vlaams-Brabant, op 20 km ten noordwesten van Leuven en 40 km ten oosten van Hasselt.

Zin in meer wandelingen?

Wandelingen per provincie: link

Klik hier

Wandelingen op kaart – link

Wandelingen overzicht op kaart

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.