Abdij van Tongerlo: wandelroute onder het gezang van monniken

Abdij van Tongerlo wandeling

Een wandeling met als hoogtepunt de abdij van Tongerlo, een oase van rust in het land van De Merode, met een traditie die 1000 jaar terug gaat. Met een beetje geluk hoor je broeders psalmen zingen. In de buurt zijn terrasjes waar je verder kan filosoferen over dit uitdagende leven met een Triple Tongerlo.

Collage wandeling abdij van Tongerlo

Abdijen en abdijbier

België kent best wel wat abdijen die bewoond zijn. Bekend zijn ze zeker, want heel wat van die abdijen zijn bekend om het bier dat ze brouwen, al is abdijbier niet per definitie een Trappist. Dan moet het al van een cisterciënzer abdij komen, zeg maar: een abdij van Trappisten. Maar abdijbier, daar hoef je in België niet ver naar te zoeken. Deze wandeling verdient een Tongerlo, en wie nog eens de 15 km tussen Tongerlo en de abdij van Averbode loopt, kan zich trakteren op een Averbode!

Abdij van Tongerlo

De abdij van Tongerlo is indrukwekkend en gelukkig zijn de bewoners gastvrij. De poort staat meestal open en je kan het prachtige domein bewonderen. Het is een architectuur die stabiliteit, vertrouwen en stilte ademt. Je wordt er als vanzelf stil.
Eenmaal het poortgebouw gepasseerd kan je een blik werpen op het classicistische abtshuis (18de eeuw, rechts) en het bisschopshuis (16de eeuw) dat thans dienst doet als gastenverblijf. Het zegt iets over de gastvrijheid van de broeders.
Centraal staat uiteraard de abdijkerk. Met een beetje geluk hoor de religieuzen hier het getijdengebed zingen.

Binnenplaats abdij van Tongerlo

Links van je passeer je de abdijwinkel die meer dan een bezoekje waard is. Eerst en vooral is zo’n winkel uniek in zijn genre, maar voor de wandelaar en fietser is hij dubbel interessant: je vindt er immers veel boeken over wandelen, fietsen en de natuur. Nood aan voedsel voor de ziel? Ga dan zeker eens binnen.
Ook broerders hebben magen die moeten worden gevuld. Je passeert het (grote) kippenhok en verderop ook de boerderij. Een brouwerij zal je er niet vinden, Tongerlo wordt in Haacht gebrouwen.

Je kan deze wandeling beginnen aan de abdij (knooppunt 1, wandelnetwerk De Merode) of je kiest voor de dorpskerk van Tongerlo. Rond de kerk is een ruime gratis parking en een parkje dat je onmidellijk naar de knooppuntenroute leidt.

Deze route trakteert je op een stuk bos, maar wandelt ook langsheen de Beddermolen. Je waant je zo in een mini-Bokrijk.

Beddermolen Westerlo
Beddermolen Westerlo
Dit passeer je op de route van abdij van Tongerlo

Steegjeswandeling?

Wat mij verder opviel tijdens deze wandeling, waren de vele steegjes. Op zo’n korte wandeling, het kon tellen. Wandelend tussen de achtertuinen van een dorp. Verborgen wegen die je anders niet zou ontdekken. Voor het natuurschoon hoef je het niet te doen…

Ik vond inspiratie voor deze wandeling in het tijdschrift Libelle.

Knooppuntenroute wandeling abdij van Tongerlo

Ik startte zelf bij knooppunt 64, ik vind het fijner om ‘op ontdekking’ te gaan en eerst de contouren van een abdij/landgoed te zien dan wel daar te starten. Misschien laat ik me liever verrassen en stel ik het hoogtepunt dan maar wat uit.

  • Afstand: 8,5 km
  • Startplaats: Bij de abdij: abdijstraat Westerlo (nabij knooppunt 1), of je vertrekt zoals ik bij de kerk van Tongerlo (kerkplein Westerlo).
  • Parking: Zowel voor de abdij als bij de dorpskerk is er gratis parking
  • Bewegwijzering: Wandelknoopbordjes
  • Horeca: ja, zowel langs de abdij als in het dorpje
  • Bankjes: enkele
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Staat van de wegen: onverhard/verhard
  • Situering: Tongerlo ligt in de provincie Antwerpen, 60 km ten noordoosten van Brussel en 45 km ten zuidoosten van Antwerpen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.