Wandeltip: wandelen omgeving Averbode – Veerle – 8km

Wandelen Averbode Veerle

Wandeling in Averbode – Veerle – 8 km

averbode Veerle

Wie nog een dagje vakantie op overschot heeft en volop wil genieten van een zalige wandeling zal met deze tocht in de omgeving van Averbode zeker tevreden zijn. De tocht gaat doorgaans over onverharde wegen en behalve de knooppuntbordjes lijkt het alsof er al in tijden geen mensen zijn geweest. Het is er superstil en je bent er geheel op ‘weg van de beschaving’.

Heel veel variatie

De tocht is ook bijzonder gevarieerd : je wandelt door heidelandschap, passeert zandduinen maar er zijn evengoed hele stukken in zowel loofbossen als naaldbossen. Typisch aan een deel van Averbode bos is dat je je soms in een tropisch bos waant omdat je een weg moet banen tussen de vele varens.  Voor de natuurliefhebber is het smullen, want je passeert ook vijvers met een mooie watervogelbevolking. In het bos stond ik een paar keer oog in oog (zij het vanop afstand) met een ree, je kan je geluk dus echt wel niet op !
Even rusten en eten langs de weg ? Ook dit is voorzien (rond punt 86)

Averbode pic nic tafel L

Toegankelijkheid

Stevige schoenen zijn een vereiste en met een buggie zal het waarschijnlijk moeilijk worden. Omdat het de voorbije maanden ontzettend geregend heeft waren waterdichte schoenen geen overbodige luxe, maar het hoeft niet echt. Wil je niet door het water (zoals ik dat deed), dan ga je gewoon enkele honderde meters om. De avonturier in mij wou echter persé het pad volgen.

Een mix aan planten en bloemen

bloemenweelde in Averbode

Ik ben geen plantenkenner maar was toch overweldigd door de vele variëteiten van bloemen en planten in bloei daar. Op de heide graast trouwens ook een kudde schapen, al heb ik die niet gezien.

Praktisch

De wandeling is een samenstelling van wandelknooppunten. Je kan hier een volledige beschrijving met kaartje vinden, maar ik som alvast de wandelknooppunten voor je op :  294 – 96 – 100 – 85 – 86 – 75 – 206 – 205 – 79 – 78 – 109 – 248 – 251 – 81 – 273 – 279 – 294.

Wie liever start aan de Abdij (en begint of eindigt met een ijsje in de ‘likdreef’) begint bij knooppunt 100. Je kan je auto aan de abdij parkeren.

Beloning

Behalve het onovertroffen ijsje dat je vinden kan bij knooppunt 100, is het ook zalig toeven in ‘Het moment’. Je hebt er een zalig zicht op de abdij, kan er genieten van een echt Averbode bier oftewel een dagsoep. Er is brood en kaas te koop en fietsers en wandelaars zijn er heel erg welkom.

Averbode het moment

Weer of geen weer, ik zou alvast niet twijfelen ! Ik heb de wandeling trouwens twee keer gedaan in 1 week. Een keertje kloksgewijs en eentje omgekeerd. Twee keer volop genoten !

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.