Kaasmarkt in Edam

Edam

Edam is een superklein dorpje en toch herinner ik mij die naam als van toen ik nog een peuter was. Zelfs het ‘beeld’ van de kaasdragers – enkel en alleen voor toeristen – lijkt in mijn hersenen gebeiteld. Hoe zou dat komen ?  Een of andere goede reclame van Edammerkaas die in mijn kindergeheugen is blijven hangen ?  De kaasmarkt in Edam  was alvast gezellig, en het leek wel alsof de Edammers de goden betaald hadden om net anderhalf uur braafjes ‘droog’ te blijven.

Het begon al met de plaatselijke fanfare die een tocht doorheen het dorp maakte. Het leek wel de rattenvanger van Hamelen, want steeds meer mensen (lees = hopen toeristen uit allerlei continenten, aangevoerd door o.a. de cruiseschepen in Volendam) vulden de straten.

Eenmaal op de Kaasmarkt – afgesloten – werd de markt naar een traditie van meer dan een eeuw geleden, herhaald. Kloppen met een hamertje of de kaas geen Emmenthal was (= kaas met gaten, daar zit lucht in), met veel handgeklap en gebaren afdingen op de prijs tot er een akkoord gesloten wordt.  Edam heeft dat slim gezien, alleen al met die traditie brengen ze heel wat volk op de been !

En die regen ? Laat ons die even vergeten. Zie hier hoe het er zonder regen uitziet :

 

 

Photocredits : eigen foto's, ik claim geen copyright.
Videocredits : klik op het filmpje.

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.