Dinsdagcitaat: Als je baas om andere redenen komt werken dan jij

citaat header letters

Tijdens een recruitmentproces ligt de focus meestal op de ervaring en de competenties. Pas in de tweede plaats wordt er naar gedrag en drijfveren gekeken. 
Volgens mij zou dat precies andersom moeten zijn. Als iemand een bepaalde competentie mist, kan hij altijd worden bijgeschoold.(...)
Maar als iemand waarden en daarmee drijfveren heeft die niet overeenstemmen met die van jou of de organisatie, dan is er geen opleiding ter wereld die daar iets kan aan veranderen. 
Jullie komen niet om dezelfde redenen op het werk en na verloop van tijd kan dit bij alle betrokkenen stress veroorzaken. 

Thomas Erikson

Thomas Erikson: aanrader voor iedereen!

Toen ik in mijn Instagram Stories een foto van dit boek plaatste kreeg ik de vraag van enkele van mijn volgers of ik dan zo’n slechte bazen had. Laat ik eerst en vooral zeggen: Thomas Erikson provoceert met zijn titels. Het vorige boek dat ik van hem las had als titel ‘Omringd door idioten‘, het boek gaat over collega’s en hun onderlinge relaties.

Maar waarom werken sommige werkrelaties overduidelijk niet of heel moeilijk? Daar gaan de boeken van Thomas Erikson over, en in dit geval, over de relatie baas/werknemer. Door de boeken leer ik mij beter in de ander te verplaatsen en hem of haar beter te begrijpen. Zo ben ik op het werk eerder resultaatgericht dan relatiegericht. Het één is niet beter dan het andere, maar het kan problemen in samenwerking geven. Niet onoplosbaar, want overigens ook behoorlijk complementair, maar dan moet je je er wel van bewust zijn.

Persoonlijke drijfveren – wat vind jij waardevol?

Bovenstaand citaat vind ik zeer verrijkend. Het zou boeiend zijn van mijn collega’s te weten wat hun drijfveren voor het werk zijn en ik laat even ‘brood op de plank’ achterwege. Onder welke omstandigheden vinden zij (en ik) hun werk waardevol? Wanneer vind ik, dat ik beroepsmatig, in lijn met mijn waarden, goed bezig ben?
En wat als dat in conflict komt met de waarden van mijn collega, of die van mijn baas? Wil die collega, die baas van mij, op het werk hetzelfde resultaat als ik? Of hebben we daar een ander beeld over? Omdat onze waarden anders zijn, onze beweegredenen?

Het leverde hier thuis – wij zitten in dezelfde sector – boeiende gesprekken op.

Thomas Erikson

Thomas Erikson, Omringd door slechte bazen. Leer beter communiceren met onmogelijke bazen en collega’s. Harper Collins 2020, Te koop voor € 22,50.

En wat als je zelf baas bent?

Voor jou is er ‘Omringd door luilakken, een handleiding voor het managen van onderpresteerders’. Even provocerend, maar evengoed superwijs.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.