Gelezen : De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry

De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry

De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry

Dit boek kwam me ‘aangewaaid’ via de boekenleesclub en ik had dan ook hoge verwachtingen omdat ze daar echt wel goede boeken weten te kiezen.

Inhoud

Harold Fry krijgt als gepensioneerde een brief van een collega die hij in jaren niet meer gezien heeft. De boodschap is kort : de vrouw is stervende en brengt nog een laatste groet. Harold wil een kaartje terugschrijven maar wanneer hij het gaat posten besluit hij maar meteen om de brief persoonlijk te brengen. Hij stapt in zijn de kleren die hij aan heeft met bootschoenen, gelukkig met wat geld en een bankkaart op zak, maar geen telefoon. De tocht gaat over honderden kilometers. Misschien geneest ze wel als hij deze lange tocht onderneemt.

Het boek handelt dan ook voornamelijk over die onverwachte reis van Harold. Tijdens het wandelen leert hij tal van mensen kennen en gaat ook zijn eigen leven aan hem voorbij. We leren hem kennen als een eenzame man die al jaren samenleeft met zijn vrouw maar er amper contact mee heeft. Ook het contact met de oudste zoon is verbroken. Gaandeweg, bladzijde na bladzijde en ook kilometer na kilometer leren we het leven van Harold beter kennen.

Ook voor Maureen, zijn vrouw, verandert er heel wat. Aanvankelijk is ze kwaad, dan weer opgelucht maar uiteindelijk gaat ze haar man toch missen en zet zich ook bij haar een proces van bezinning over het voorbije leven in. Ze vindt, althans in gedachten, de man terug op wie ze ooit verliefd werd.

 

Citaten

Het boek is geen literair hoogstandje en ook inhoudelijk zijn er weinig zaken die ik bijzonder vond. Toch één citaat :

Hij kon iets zeggen in de auto, en dan wist hij dat ze het ergens veilig tussen haar gedachten had opgeborgen, en dat ze hem er niet om zou veroordelen of het nog jaren na dato tegen hem zou gebruiken. Hij nam aan dat dat de definitie van vriendschap was, en hij betreurde alle jaren dat hij het zonder had gedaan.

(De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry, Kindle Locations 1825-1827)

Een boek voor wandelaars

Het thema is uiteraard wandelen en laat ik nu iemand zijn die kilometers en ook wel dagen aan een stuk kan wandelen. Wie houdt van lange wandeltochten zal zich zeker herkennen in De onwaarschijnljke reis van Harold. Het rustgevende van de stapcadans, het verbonden weten met allerlei natuurelementen en geheel accepteren van ‘wat voor weer het ook is’ …
Wandelen en filosoferen gaan zeker samen !

 

Als we ons niet kunnen overgeven, dacht Maureen, als we niet kunnen accepteren dat we niet alles weten, is er geen hoop meer.

(De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry, Kindle Locations 4024-4025)

Samengevat

3-stars

 

 • Taal : niet bijzonder
 • Originaliteit : niet echt
 • Inhoud :  Er gebeurt weinig, veel bespiegelingen
 • Emotie :  bezinnend, reflecterend over het leven
 • Thema :Terugkijk op het leven en wat belangrijk is, het leven van iemand die ouder wordt
 • Personages : Harold (wandelaar), Maureen (echtgenote) en Queenie, de zieke ex-collega
 • Tempo : zeer traag
 • Context : hedendaags, Groot-Brittanië,

 

Joyce R., De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry (2012), te koop als E-book bij o.a. Bol.com (€ 7,99). Ik las de Kindle Editie ($ 9,16)

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. 5 november 2015

  […] las een mooi boek dat indruk op me maakte : vaag zijn er plannen om toch eens meer dagen aan een stuk ‘te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.