Onder het oog van ooievaars: wandelen in omgeving Het Zwin

Veel ongerepte natuur heeft België niet en ook het Zwin kent best wel een mensenhand. Maar hier is alles in het werk gezet om de natuur zo goed mogelijk zo’n gang te laten gaan. Een prachtig gebied waar het zalig wandelen is. Deze wandeling passeert het bezoekerscentrum.

collage wandeling Het Zwin

Een wandeling voor alle seizoenen

Deze wandeling kan je in alle seizoenen doen, de natuur primeert en toont haar immers bij ieder jaargetijde weer anders. Ben je een fan van ooievaars, dan is de lente een mooi seizoen, want dan komen deze fiere dames en heren terug van hun winterverblijf.

Een van de toegangspoorten natuurgebied Het Zwin

Gevarieerde wandeling

Als ik denk aan Het Zwin heb ik van die typische beelden in me: grote vlakten met plassen, hier en daar een groep vogels die ongestoord foerageren onder het (verre) oog van wandelaars met verrekijkers. Prachtige landschappen overigens, maar deze wandeling is méér dan enkel dit. Je wandelt door een stuk bos, over knuppelpaden, een stuk kustlijn om vervolgens via de beschermde gebieden van het Zwin uit te kijken naar tal van trekvogels.

Aanvang wandeling Het Zwin: over knuppelpaden


West-Vlaanderen en ook de oorlog ontbreekt niet, zelf daarvan zijn getuigen op deze wandeling. Je wandelt het binnenland in, zo plat als een biljartvlak, op kleine wandelwegen, hier en daar een bunker, een monument.

Een stukje kust mag niet ontbreken bij deze wandeling in Het Zwin.

Tenslotte eindigt de wandeling in het mondaine Knokke, het contrast met de eenvoud van de natuur kon bijna niet groter.

Bezoekerscentrum Het Zwin

Deze wandeling passeert het bezoekerscentrum Het Zwin. Heb je veel tijd (en zin) dan is dit zeker een aanrader, maar ook zonder een bezoek zie je met een beetje geluk tal van ooievaars en behoorlijk wat trekvogels. Veel gebied mag dan wel ontoegankelijk zijn voor wandelaars, men heeft er wel mooie paden en uitkijkpunten rondom aangelegd. Een verrekijker en vogelgids is zeker aan te raden. Mocht je overigens nog zoeken naar een lifetime vogelgids, dan kan ik enkel zeggen dat ik nog altijd niet kan kiezen tussen welke mijn favoriet is: De slimste vogelgids van Jan Rodts of De Gewiekste vogelgids van Nico de Haan. Mij lijkt het dat de eerste gids eerder iets meer voor gevorderden is.

Kaart en wandelknooppunten wandeling Het Zwin

Kaart wandelknooppunten Het Zwin

Praktisch op een rijtje

  • Afstand: iets meer dan 10 km
  • Startplaats: Oosthoekplein 1, 8300 Knokke-Heist
  • Parking: Er zijn in de nabijheid gratis parkeerplaatsen
  • Bewegwijzering: via wandelknooppunten
  • Kaart of GPX:  zie hierboven, je hebt geen kaart nodig
  • Horeca: Bij het bezoekerscentrum
  • Bankjes: Ja. Er zijn goed verzorgde uitkijkposten
  • Moeilijkheidsgraad: Voornamelijk vlak
  • Staat van de wegen: Voornamelijk onverhard, knuppelpaden, weinig tot geen verkeer
  • Situering: Knokke-Heist is een badstad op 107 km van Brussel en (voor wie toch al aan de kust zou zijn), op een dikke 30 km ten noordoosten van Oostende.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.