Ontdek het Wilde Belgie via dit dagboek met filmpjes

Het Wilde België

Het Wilde België: een multi-mediaal project

Je vraagt je af waarom het niet meer gebeurt: dat er in een boek QR-codes staan en dat je vervolgens ziet waarover de schrijver het heeft. Anderzijds, het antwoord is vrij simpel: zo’n project vraagt veel tijd en inspanning, wat boeken misschien wel onbetaalbaar zou maken.

Een samenwerking om u tegen te zeggen

Gelukkig is ‘Een jaar op stap door het Wilde België‘ geen duur boek en dat heeft natuurlijk allemaal te maken door tal van samenwerkingen. Daardoor kwam het nodige talent en geld bijeen en werd iets gemaakt waar werkelijk iedereen toegang tot heeft.

Pim Niesten? Wie?

Pim Niesten mag dan al voor velen een onbekende zijn, als het over natuurreportages gaat, dan is hij dat zeker niet. Klik even naar zijn website en je ziet dat hij bekend is bij (en voor) National Geographic.
Tegenwoordig werkt hij in en voor zijn thuisland België, zo kan je werk van Pim Niesten zien via Iedereen Beroemd op VRT. Of je volgt zijn ontdekkingen via Instagram of Facebook.

Een jaar op stap door het Wilde België

Beelden verwonderen, zo ook zijn reportages, maar soms wil je méér weten. Zaken die waarvoor film minder geschikt is. Hoe gaat dan in zijn werk, het ‘zoeken’ van een uil die broedt? Hoe kan het dat ze net op het juiste moment dààr zijn waar de actie gebeurt? Wachten, heel veel wachten, zo leer ik uit het boek.

Zelf kan ik onmogelijk zoveel wachten en stilstaan, maar het boek van Pim Niesten scherpt mijn blik tijdens elke wandeltocht. Ik sta al eens stil bij een onverwacht geluid, een onduidelijk spoor. Mijn kennis van de natuur is groter en dankzij ‘Het Wilde België’ weet ik dat er ook in de winter van alles gebeurt. De wereld staat niet stil, net zomin als de natuur, al lijkt dat wel zo.

Zelf aan een natuurdagboek beginnen

Door het lezen van Het Wilde België ben ik zo enthousiast geworden dat ik ook begonnen ben aan een natuurdagboek. Uiteraard niet met de illusie om een nieuwe Pim Niesten te worden, maar wél om aandachtiger te zien naar wat er rond mij gebeurt tijdens de vele wandelingen. Het zijn kleine aantekeningen bij mijn wandelingen: fazant, sperwer, hert. Een mens moet ergens beginnen. Maar ook: zeeslang (dank u Sarah Devos van Het Zeeboek), oorkwal. En zo word ik een mini-Pim Niesten of Sarah Devos.

Waartoe een boek allemaal niet leiden kan!

cover Het Wilde België

Pim Niesten, Een jaar op stap door het Wilde België (2020) is uitgegeven door Lannoo en telt 216 blz. Te koop voor €22,99 o.a. via Lannoo Webshop of uw lokale boekhandel.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.