1000 vragen #63 Gebruik je vaak het openbaar vervoer ?

1000 vragen over mezelf

openbaar vervoer

Openbaar vervoer: het is een groot gemak

Ik ben pro openbaar vervoer omwille van de eenvoudige reden dat het een groot gemak is. Dat het ook nog eens ecologischer is, beschouw ik als een bonus. Maar bovenal ga ik voor het gemak. Je stapt in – liefst in een comfortabel voertuig – en je krijgt zomaar bonustijd. Je kan een boek lezen, een podcast beluisteren, zelfs een blog schrijven. Of gewoon wegdromen. Wat een geschenk

Openbaar vervoer: het is bij tijden een ellende, spijtig genoeg al te veel

Ik werk op 25 km van ons huis. Iedere dag sta ik in de file en doe ik er ongeveer 50 minuten over. Met de fiets doe ik er in goede omstandigheden een uur over, zonder het mij omkleden en verfrissen op het werk. Dat komt algauw op anderhalf uur. Je zou denken: dan maar het openbaar vervoer. Dat is pas pure ellende.

Auto versus openbaar vervoer

Auto

Met de auto vertrek ik ’s ochtens om 7.10 uur naar het werk om en kom aan tussen 7.45 (beste) en 8.00 uur (slechtste geval). Mijn werk begint pas om 8.15 u maar later vertrekken betekent nog meer file en dan zou ik te laat komen.

Openbaar vervoer

Met de trein moet ik thuis om 6:40 uur vertrekken. De bushalte is immers niet voor mijn deur. Ik moet 3 verschillende voertuigen nemen met daartussen wachttijden in donkere (winter), koude (winter) en meetal tochtige plaatsen. Ik kom vervolgens aan om 8.03 volgens het boekje. De realiteit leert echter dat die bus evengoed in de file zit van rond 8 uur en bijgevolg te laat komt. Daarom moeten ook heel wat leerlingen een bus eerder nemen. Het alternatief is de bus om 6.10 uur. Vertrekken om 6 uur thuis om om 8.15 uur te beginnen en dat voor 25 kilometer.

Het openbaar vervoer is goed voor lange afstanden

Conclusie: voor het dagelijkse woon-werkverkeer (dat misschien wel het leeuwenaandeel in het auto-verkeer heeft) is het openbaar vervoer mij geen alternatief. Voor lange (recreatieve) afstanden is het dan weer prima. Een rit naar Brugge met de auto doen wel nooit. Wanneer ik mijn familie in West-Vlaanderen bezoek gebeurt dat 1 van de 3 keren met het openbaar vervoer.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 6 september 2017

    […] dat opnieuw ervaren. 100 minuten per dag. Behalve de tijd vind ik het filerijden best stresserend. Openbaar vervoer is geen alternatief. Met de elektrische fiets doe ik er nog langer over.  Maar ik overweeg het toch opnieuw. Omdat het […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.