Openbedrijvendag : Top 5 die je moet zien

Openbedrijvendag

Zondag Openbedrijvendag

Als er één ding zeker is over jouw  Openbedrijvendag dan is het dit : je zal tijd te kort hebben !
Het aanbod is spectulair en supergevarieerd en alles behalve saai.  Nieuwe technologieën versus oude ambachten in een vernieuwd kleed. Plaatsen die je anders nooit te zien omwille van hun security levels, op de openbedrijvendag zijn ze er voor één dag voor iedereen.

Om je de moeite de besparen van al die bedrijven na te kijken heb ik alvast een shortlist gemaakt.  Ze komen uit allerlei sectoren en zijn toegankelijk voor jong en oud. Geschiedenis ontmoet toekomst, high tech ontmoet handenarbeid. Trommel je partner en kinderen op en maak er een hele dag van.

1. Droneport – Sint-Truiden

Openbedrijvendag drones

 

Drones ! In alle eerlijkheid weet ik niet wat er over te denken. Wanneer ik er eentje zie, dan voel ik mij soms op de set van Star Trek. Houdt zo’n ding mij nu in het oog ? Of heeft ‘het’ een andere agenda ? Tegenwoordig zijn ze voor een appel en een ei te koop. Waar gaat dat heen met al die drones ? Er blijken tegenwoordig al drone-piloten te bestaan !

Droneport in Sint-Truiden is een bedrijf dat helemaal rond het gebruik van drones draait. Drones zijn hun gadgetfase ontgroeid en worden tegenwoordig voor heel wat doeleinden ingezet. Je kan het allemaal zien en meemaken in Sint-Truiden ! 

Benieuwd maar is Sint-Truiden je te ver ? Dan kan je ook terecht in Zeebrugge voor de noordzeedrones. 

2. Sneeuwballen – Mariakerke

Openbedrijvendag Sneeuwballen

Wie mij een beetje langer kent weet dat ik een zoeteklauw ben. Je kan mij altijd plezieren met alles dat lekker en zoet is, zoals Sneeuwballen. Dat zijn regelrechte lekkernijen en tot spijt van mij (en geluk van mijn lijn) zijn ze niet zo makkelijk verkrijgbaar. Delicatesses zijn nooit massaproducten. Het leukste vind ik de witte. Soms is het een beetje kliederen, maar dat geeft je dan ook meteen weer een prima excuus om je vingers af te lekken.
In Mariakerke maken ze er maar liefst 35 000 per dag !

Geen wonder dus dat je op de Openbedrijvendag niet alleen mag kijken maar ook proeven ! Wie een beetje geluk heeft kan zich zelfs een seizoen lang gratis van sneeuwballen voorzien. Nog een reden om te gaan !

3. Havenloods Bravo

Openbedrijvendag

Als er één plaats is waar de hele wereld passeert en samenkomt, dan is het de haven wel. Een en al bedrijvigheid van op en neer gaan van boten, volgeladen uitvarend of juist leeg terug de zee op. Containers vol goederen.

Een zeehaven lijkt een beetje op een luchthaven : alle verkeer moet worden geregeld en het is maar de zaak om alles vlot te krijgen zonder ongevallen. Dat ook deze haven een eigen opleidingscentrum heeft zal niemand verbazen. Boten met een ‘L’ zijn uit den boze, dus moet het geleerd worden via simulatie, en laat dat net hetgene zijn wat je ook kan zien op havenloods Bravo. Lijkt het jou een piece of cake, dan kan je het zelf eens proberen. Altijd al kapitein willen zijn van een groot schip ? Dit is je kans op de openbedrijvendag.

4. Fietsen in Brussel – pakket van 5 bedrijven

Openbedrijvendag Dansaert

Sportief en wil je eens per fiets door Brussel in de buurt van Dansaert  ? Dan is dit het buitenbeentje iets voor jou. Je kan via een fietsroute 5 bedrijven bezoeken mét rondleiding. Er zijn rondleidingen in het Nederlands en het Frans en de fietsen worden (gratis) beschikbaar gesteld. Ideaal voor sportievelingen of voor wie deze buurt eens per fiets wil verkennen.

5. Fabriek voor de toekomst

Openbedrijvendag

 

De toekomst begint in West-Vlaanderen. !
Als we een beetje vooruit denken is binnenkort die smartphone totaal overbodig en is hij volledig verwerkt in onze kledij. In de meest westelijke provincie denken studenten na over nieuwe kunststoffen die te verwerken zijn in textiel. Ze werken er met bio-grondstoffen en technisch textiel. Of wat dacht je recyclage uit bio-degradeerbare producten ?
Je kan het in Kortrijk op de openbedrijvendag  allemaal zien en ook doén. Meer nog, je krijgt zelfs zo’n high-tech futureproof product mee naar huis. Ben je meteen al meer dan één stap voor.

Praktisch

Ga naar de website van de Openbedrijvendag en maak daar je keuze.  Bij sommige bedrijven moet je inschrijven en is het aantal plaatsen beperkt. Bij deze bedrijven is het dus kwestie van er vlug bij te zijn. Late beslissers hoeven niets te vrezen, de meeste bedrijven zijn deze dag zonder reservatie toegankelijk. Doorgaans zijn ze open van 10 tot 17 uur, maar even nazien voorkomt ontgoocheling.

Veel plezier !

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.