Gelezen: Woman Up – Eva Daeleman

Eva Daeleman schreef met Woman up haar beste boek tot nu toe. Het lijkt wel alsof alle vorige boeken preludes waren. Een boek van een auteur die gretig op zoek is naar het leven waar ze het meest in haar kracht staat. Een boek vol citaten en verwijzingen naar grote auteurs. Je krijgt het op een schoteltje geserveerd.

Als de wijn: het wordt alleen maar beter

Toen ik zag dat Eva Daeleman een nieuw boek uit had, reageerde ik met scepsies. Wat? Alweer? Met amper een jaar tussen? Viel er uberhaupt nog iets te vertellen?

Blijkbaar wel, want dit laatste boek las ik in één ruk uit. Voelde ik mij bij haar vorige boek soms ongemakkelijk – te ver van mijn bed soms, te exotisch – dan kreeg dit boek een meer dan aandachtig oor.

Thuisgekomen

Wie vertrouwd is met de boeken van Daeleman wéét wat het onderwerp is: haar zoektocht in het leven. Bij het lezen van Woman up lijkt het alsof ze meer en meer stabiliteit gevonden heeft. Het wordt haar steeds duidelijker wat ze wil en wat ze niet wil. Ging ‘Omdat het kan’ voornamelijk over de zoektocht zelf, het begaan van nieuwe wegen, nu lijkt ze thuisgekomen.

Woman up: Op de schouders van reuzen

In haar zoektocht is Eva Daelman te rade gegaan bij tal van grote, meestal vrouwelijke schrijvers en artiesten. Michelle Obama, Beyonce, Oprah, ze passeren allemaal de revue, en dat zijn er maar enkele. Het lijkt alsof Daeleman door tuinen vol wijsheid liep en alles bijeen plukte dat aansprak en waar ze iets kan mee doen.
De lezer krijgt dus véél inhoud. Héél veel, en wat mij betreft, is dit boek een stuk steviger dan het vorige.

Overdonderd

Door zoveel wijsheid bijeen te proppen op zo’n 300 bladzijden, krijg je soms het gevoel overdonderd te worden. Niet dat het ooit drammerig wordt, maar er staat véél, héél veel in. Toen ik het uitgelezen had dacht ik meteen: dit moet ik een tweede keer lezen. Rustiger nu. Met een schriftje bij de hand.

Kies voor je leven, neem je verantwoordelijkheid

Ik vond Woman up géén zweverig boek. Ook geen ‘doe het zelf’ boek, maar eerder: kijk je ogen uit en word wie je bent. Durf te kiezen. Ga ervoor. Misschien vraagt dat moeilijke beslissingen, nieuwe gewoontes, andere voeding. Maar durf jezelf in vraag te stellen: doe jij wat je echt wil doen? Wie je echt bent? Past het leven dat je leidt echt bij je?

Woman up: vanuit je vrouwelijke kracht

Ik vreesde eerlijk gezegd dat het boek een soort feministisch manifest zou zijn. Eentje van het drammerige soort, een barricadenboek. Maar dat is het niet (al pleit ik dat iedereen feminist wordt!). Haar boek richt zich bovenal tot vrouwen en iedere vrouw heeft een vrouwelijke kracht, net zoals mannen evengoed over een vrouwelijke en mannelijke kracht beschikken. Daeleman is kritisch ten aanzien van een door mannelijke krachten gedomineerde maatschappij. Balans, het erkennen en toelaten van mannelijke én vrouwelijke krachten, daar zit groei.

Woman up : lijstjes om bij te houden

Eva houdt van lijstjes. Ze heeft talent voor synthese. Daar kan de lezer alleen maar van profiteren (en ik dus ook). Er staan tal van lijstjes en citaten in het boek, met eerlijke vermelding waar ze de mosterd haalt, maar wel netjes samengevat zodat de lezer niet eens de moeite moet doen om een hele reeks boeken te lezen.

Aan de slag

Ik ga zeker aan de slag met het boek. Nee, het is geen doe-het-zelf boek dat je netjes hoofdstuk voor hoofdstuk moet lezen. Just go for it! Blader erin. Lees het, zoals ik in één keer, markeer, schrijf over, stel in vraag. Verwacht geen (exotische) totaal nieuwe inzichten, maar wijsheid van velen, en dat lekker gecondenseerd in 1 boek!

Woman Up - kaft

Eva Daeleman, Woman Up, 288 blz. (2019) is uitgegeven door Horizon en is Te koop bij o.a. Bol.com voor € 22,99.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.