Dinsdagwijsheid: Brian Tracy

 

“Eat that Frog” is een Amerikaanse beststeller over productiviteit. De ondertitel zegt het al : verlos uzelf van getreuzel en doe meer met uw kostbare tijd.

Het zoveelste boek over productiviteit ?

Brian Tracy verzamelt het beste

Wie al iets over productiviteit gelezen heeft zal veel zaken herkennen. Brian Tracy maakt er ook geen geheim van, zijn boek is een verzameling van ideeën die hij heeft opgedaan bij anderen. Hij is bekend met het werk van Stephen Covey, Peter Drucker, Alec Mackenzie en anderen. Dat maakt het boek natuurlijk sowieso rijk : je krijgt hier meteen vele tips en invalshoeken. Nadeel is dan weer dat het soms nogal snel gaat.

Brian Tracy is the American Dream

Heeft hij recht van spreken ? Toch wel, lijkt het. Hij ging van school af zonder diploma. Hij had vele banen en op zijn 25ste was hij adjunct-directeur en had de leiding over 95 verkopers over 6 landen. Momenteel geeft hij lezingen en seminars aan meer dan 250 000 mensen per jaar.
Het geheim van zijn succes ? “Zoek uit wat succesvolle mensen doen en doe vervolgens dezelfde dingen tot u hetzelfde resultaat krijgt.”.

9 tips om het beste uit je tijd te halen

Ondanks het feit dat veel me bekend voorkwam heb ik voor mezelf toch nog 10 tips opgeschreven. Wie weet kan je er wat mee !

 1. Er is nooit genoeg tijd om te doen wat je moet doen

  en hij gaat verder ‘Timemanagementsproblemen kan je niet oplossen door productiever te worden’. Dit is natuurlijk een beetje kort door de bocht (ik zei het al, soms gaat hij snel), als je productiever wordt heb je uiteraard meer tijd, maar het punt is dat je beter de frustratie loslaat dat je alles moet afgewerkt krijgen. Het zal je toch niet lukken. Hij gaat gelukkig verder met

 2. Er is tijd genoeg om te doen wat belangrijk is

  Wat neerkomt op het dagelijks maken van keuzes : wat is je prioriteit ?

 3. 20 % van je werk leidt tot 80 % van je resultaten

  Dat is een doordenker. Misschien komt het sowieso omdat een mens niet continu hoog kan presteren, maar als je dan toch al je krachten en energie gebruikt voor iets en in volle ‘flow’ bent, kan je dat maar beter doen voor wat echt belangrijk is.

 4. 85% van je levensgeluk

  haal je uit de gelukkige relaties met anderen, vooral je familie en je naasten. Het is maar dat je weet waarom je werkt en wat je uiteindelijk gelukkig maakt.

 5. Nutteloze tijd vermijden

  “Een van de meest nutteloze tijdsbestedingen is iets doen wat helemaal niet hoeft gedaan te worden heel goed doen”. Yep, ik durf mij daaraan te bezondigen. Ik kan het dan nog eens heel minitieus goed doen. Dingen die ik eigenlijk niet hoef te doen, die de taak van anderen zijn, maar die ik uit handen neem omdat het voor mij een makkie is. Het geeft me dan wel het gevoel dat ik iets gedaan heb maar eigenlijk is het puur tijdverlies.

 6. Het vaartprincipe : overwin inertie

  “Hoewel het enorm veel energie kan kosten om inertie te overwinnen en aanvankelijk te beginnen, het vervolgens veel minder energie kost om aan de gang te blijven.” Wie loopt kent het : van de zetel naar de voordeur, dat zijn de lastigste meters. Om mezelf te motiveren om te beginnen stel ik dikwijls de wekker op 30 minuten. Ik zal tenminste die deeltaak afwerken in 30 minuten – wat overeenkomt met het principe ‘hak de taken in hapjes’ – en meestal merk ik dat ik dan zonder problemen ook de volgende deeltaak aanpak. Want het klopt, eenmaal bezig is het makkelijker om verder te doen.

 7. Verwar bezig zijn niet met het boeken van resultaten.

  Hoeft dat meer uitleg ?

 8. Draag zorg voor jezelf

  “Een belangrijke reden voor uitstel is vermoeidheid”. Ook dit is meegenomen : ‘Het doorbreken van de routine is net zo goed als uitrusten”. Het is een principe dat ik vaak toepas. Ik “pauzeer” en kom mijn bureau uit en kan dan heus wel tussendoor de was insteken of de vuilbakken buiten zetten. Het zijn ‘mindless’ jobs, die mijn geest ruimte geven maar ondertussen is het toch maar weer aardig gedaan. Alleen zorgen dat ik niet vervolgens mijn hele keuken opruim !

 9. De tijd op het werk verspild

  gaat vaak ten koste van uw gezin. Tracy heeft het niet voor babbeltjes over het werk. Ik vond dat behoorlijk a-sociaal, maar waar het over gaat is dat je bewust met je tijd bezig bent. Beter hard en geconcentreerd werken en dan een pint pakken met je collega’s als je daarvan geniet.

Conclusie

Een prima samenvatting voor wie het allemaal nog eens op een rijtje wil hebben. Verwacht je niet aan hele systemen zoals David Allen, maar gewoon een reeks zeer bruikbare tips.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. 11 december 2015

  […] staat erg dicht bij nummer 1, en komt ook opnieuw heel dicht bij wat Brian Tracy, zij het op een heel andere manier zegt. Ook voor Levitin is multi-tasken een mythe ! Je hersenen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.