Verleiding en wilskracht

1 snoepje meteen of (kunnen) wachten en als beloning 2 ?

 

De kracht van wilskracht

Wilskracht

Het is geen zelfhulpboek, maar een boek dat over allerlei wetenschappelijk onderzoek gaat naar wat wilskracht eigenlijk is. Wie over wilskracht spreekt, kan niet anders dan ook over de kracht van verleiding spreken en ook daar gaat het over, en hoe de reclame daar handig op inspeelt.

9 feiten over wilskracht

  1.  Mensen zijn altijd onrealistisch optimistisch over hun toekomstige ‘ik’ : we denken meer tijd, meer energie te hebben, enzovoort, in de toekomst. Dit is ook de valkuil van het uitstellen. 
  2. Wilskracht is beperkt : wie zich bijvoorbeeld op het werk lange tijd heeft moeten inspannen, kan dat niet dezelfde kracht opbrengen ’s avonds. 
  3. Stress en slaapgebrek ondermijnen wilskracht (klinkt logisch, goed slapen dus !)
  4. Wanneer we iets ‘goeds’ gedaan hebben, willen we onszelf belonen, soms met iets dat tegengesteld is aan wat we werkelijk willen (sporten om te vermageren en vervolgens ‘ik heb dat toetje verdiend’)
  5. Neurologisch maakt het verlangen ons gelukkig (genot) en niet zozeer de vervulling. Bv. rijden naar een shoppingcentra, verlangen naar een reis is, dopaminiegezien positiever dan het winkelen, reizen zelf. 
  6. We zijn eigenlijk geprogrammeerd voor onmiddellijke bevrediging (damn !)
  7. De mate van zelfbeheersing bij kinderen voorspelt méér dan het IQ toekomstig succes in studies en relatievorming (ja, ook dat laatste !) ; izie het (herhaalde) experiment op het filmpje hierboven ! 
  8. Wilskracht is als een spier, je kan ze trainen maar ze is niet onuitputtelijk (zie punt 2)
  9. Het accepteren van falen en mild zijn voor jezelf (of een ander) werkt positiever dan jezelf (of de andere) streng toespreken. 


Dit alles is onderbouwd met verwijzingen naar allerlei experimenten aan verschillende Amerikaanse universiteiten. 

Een aanrader ! 

Over het onderzoek bij kinderen (het ‘nu’ kunnen weerstaan aan één snoepje om iets later 2 snoepjes te krijgen) lees je ook hier

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.