Vakantielectuur : Tell tale en Kaddisj voor een kut

Sam Hayes : Tell Tale

 

Wie een spannend boek wil lezen met echt een goed verhaal, komt niet bedrogen uit met Tell Tale, ook in het Nederlands verschenen onder de titel “Onder de oppervlakte”.  Het boek is uitzonderlijk goed geconstureerd en volgt aanvankelijk het verhaal van 3 personages.

De eerste hoofdstukken gebeurt er weinig, maar toch heb je continu de indruk dat er iets niet klopt, en het is juist dat gevoel dat je kippenvel doet krijgen en doet opschrikken bij ieder onverwacht geluid.  Sam Hayes geeft immers bijzonder weinig prijs, zodat je allerlei verhalen begint te ontwikkelen in je hoofd, tot het plot zich aandient en je niet anders kan dan met open mond verder lezen.

Voor wie ? Voor wie van spannende realistische verhalen houdt en geen schrik heeft voor een complexere structuur. De drie ‘verhalen’ hebben wel degelijk iets met elkaar te maken.

Ik las het in het Engels met Kindle ($ 8,79), maar het is ook als e-book te verkrijgen bij Bol.com voor € 6,07 (solden !) in de Nederlandse versie. Ik zag dat het (paperback) zelfs in onze stadsbibliotheek staat, dus wellicht is het makkelijk te vinden.

 

 

Dimitri Verhulst : Kaddisj voor een Kut

Kaddisj voor een kut

Ik geef onmiddelijk toe dat ik nooit een fan geweest ben van Dimitri Verhulst, maar ik probeer toch ‘open minded’ te blijven. Spijtig genoeg heeft dit boek mijn goesting om Verhulst nog verder te lezen helemaal gekelderd.

Kaddisj voor een Kut gaat over ‘Neus’ die naar de begrafenis gaat van Gianna, die samen met hem in een instelling zat. Tijdens de begrafenis mijmert hij over zijn herinneringen aan haar en de instelling. Vrolijk word je er zeker niet van, want geen enkel personage komt er goed uit. Verhulst, die als jongere zelf in een instelling geleefd heeft, lijkt hier alle bitterheid samen te ballen. Na de begrafenis komt een tweede verhaal, dat van een echtpaar dat zijn kinderen vermoordt.  Verhulst gaat helemaal in hun hoofd leven om zo hun motieven te achterhalen. Hij doet dit als onbevooroordeelde waarnemer, alsof hij hun gedachten kan lezen.

Voor wie ? Voor wie houdt van goede zinsconstructies en kan genieten van iemand die de taal meer dan meester is. Verhulst kan schrijven, zoveel is zeker. Voor wie tegen een hard verhaal kan, zonder humor en vol bitterheid.

Ik las het boek in het Nederlands, paperback, toevallige gevonden in onze stadsbibliotheek. Het boek is wellicht makkelijk in bibliothen te vinden. Je kan het kopen bij Bol.com in paperback versie (€ 17,99) of als e-book (€ 14,99).

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 1 januari 2016

    […] Nee, ik heb het niet voor Verhulst en zeker al niet voor dit boek. Lees hier waarom. […]

  2. 2 september 2016

    […] is zo iemand. Nu en dan waag ik mij ook aan een Vlaamse Schrijver, zoals vorig jaar (opnieuw) Dimitri Verhelst. Erwin Mortier voldoet aan beiden : én groot én […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.