Toen liefde leven werd: een roman over de uitdagingen van een twintiger

Toen liefde leven werd

Laura en Thomas zijn het ideale koppel. De yin en de yan, zie je de ene, dan ook de andere, geen Laura zonder Thomas en omgekeerd. Maar hoever te gaan in een relatie? Natuurlijk wil je de andere niet belemmeren in zijn dromen, maar hoeveel van jezelf offer je daarvoor op? Hoe hou je evenwicht tussen individuele vrijheid en verbondenheid? Laura ontdekt het gaandeweg met Thomas.
“Toen liefde leven werd” is een roman over de uitdagingen van twintigers: wat wil ik met mijn leven en welke relatie wil ik? Een beklemmende roman.

Toen liefde leven werd: debuutroman van Lisanne De Gendt

Als een nieuwe Vlaamse auteur debuteert, dan ben ik altijd uiterst benieuwd. Wie schrijft, deelt immers altijd een stuk ziel, een manier van naar de wereld kijken. “Toen liefde leven werd” is geen autobiografisch boek, maar wel geënt op themata eigen aan dat van een (late) twintiger. Laura, het hoofdpersonage, heeft haar diploma op zak en de hele wereld lijkt voor haar open te liggen. Dat lijkt fantastisch, maar niet evident, want al die mogelijkheden gaan evengoed gepaard met een immense druk van buitenaf. Want nu lijkt het racen tegen de klok: een job vinden, een lief hebben, kinderen, een huis bouwen. Wat houdt haar nog tegen? Twijfel, zo blijkt.

Wat wil ik in mijn leven?

Laura voelt zich geconfronteerd met die druk en gaat er moeilijk mee om, zeker als ze rondom haar mensen ziet die het wel allemaal goed op een rijtje lijken te hebben. Gelukkig is er Thomas, haar grote liefde, voor wie het toekomstplaatje maar al te duidelijk is. Een zelfzekere Thomas met uitgesproken dromen en plannen, een man die weet wat hij wil. Wanneer ze elkaar ontmoeten is Laura nog werkzoekend. Keer op keer bij iedere solliciatie afgewezen worden, valt niet mee en dat bevordert haar enthousiasme om een job te zoeken niet.

Ik herken die blik. Ik klem mijn balpen stevig vast. Je lippen openen zich aarzelend. Ik weet wat je wilt zeggen, maar ik weet nog niet wat ik wil zeggen, want jij bent iemand die zijn leven op orde heeft, die rechtdoor rijdt met zijn voet op het gaspedaal, terwijl ik iemand ben die op de rotonde rondjes blijft rijden en bij elke afslag twijfelt of het wel de juiste is. Ik weet nog niet of ik deze afslag durf te nemen.

Citaat uit: Lisanne De Gendt, Toen liefde leven werd, Horizon (2021)

Zoeken naar evenwicht

Eenzaamheid. Ondanks het lief waar Laura vol van is en maar niet genoeg kan van krijgen. Ergens ontbreekt er iets, maar Laura is er zich niet van bewust. Ze heeft immers Thomas. Wanneer ze Thomas voorstelt aan haar familie ‘scoort’ ze bij de familie: weer een verwachting ‘afgevinkt’ (een lief hebben!), Thomas is matig enthousiast. Ze ziet het niet. Verblind als ze is door verliefdheid. Veel ontsnapt aan haar verliefde oog.

Het leven van Thomas davert door, dat van Laura kent een slakkegangetje. De zomervakantie van Thomas is volgepland, gecentreerd rond zijn dromen en plannen. Zonder haar. Het leek evident: ze had werk gevonden en kon moeilijk vrijaf nemen. Eindelijk werk, weer een verwachting afgevinkt, maar evengoed een werk waar ze zich verveelt. Ze buigt zich naar zijn plannen en dromen, wil Thomas niet verliezen.

En dan gebeurt er iets waardoor Laura voor een keuze staat die haar verdere leven en dat Thomas zal bepalen. Volgt ze Thomas of haar eigen overtuiging?

De uitdagingen van het leven van een late twintiger, dertiger

In ‘Toen liefde leven werd’ schetst Lisanne De Gendt de leefwereld van heel wat (late) twintigers en dertigers. Een leven waarin vrienden centraal staan, maar waarin evengoed plaats is voor een ernstige relatie en het bouwen aan een carrière. Wat voor de buitenwereld evident lijkt, blijkt niet altijd het geval te zijn. Bestaat die job van je dromen wel? Is er überhaupt wel een passende job? Bestaat de ware Jacob en wat betekent liefde? Zijn de grote verwachtingen reëel of is goed, goed genoeg?

Ik denk aan Maarten alleen in zijn bed. Zijn grijze ogen, die me strak aankeken toen hij zei: ‘Liefde is niet voor iedereen, vriendschap is al heel wat’. Ik heb grijs altijd de lelijkste kleur gevonden. Zelfs zwart is eigenzinniger. We hadden dit een half jaar geleden al vastgesteld, wij houden van elkaar, maar verliefdheid zit er niet in.
Ik ben graag bij Maarten. Ik wil wat wij hebben voldoende vinden, maar als je eenmaal hebt leren hopen, is het moeilijk dat weer af te leren. Ik hoop nog steeds op grote gevoelens.


Citaat uit: Lisanne De Gendt, Toen liefde leven werd, Horizon (2021)

Toen liefde leven werd – Lisanne De Gendt

cover Hoe liefde leven werd

Lisanne De Gendt, Toen liefde leven werd, telt 256 pagina’s en is een uitgave van Horizon (2021). Te koop in diverse formaten, o.a. bij Bol.com voor € 22,99 (paperback), € 9,99 ebook, € 12,99 luisterboek, en Gratis voor Kobo Plus abonnees.

Lisanne De Gendt (1995) groeide op in Dendermonde en woont in Brussel. Ze studeerde Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Gent. Toen liefde leven werd is haar eerste roman.

Zin in meer bookreviews? Klik hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.