Lifehacking : Habit Stacking

Routines zijn aaneengeschakelde gewoontes

Habit Stacking

Habit Stacking is een boekje dat helemaal mijn ding is en wel omdat ik al lang overtuigd ben van het nut van gewoontes en routines.

Gewoontes zijn zaken die je weinig energie en tijd (max. 5 minuten) kosten maar die op termijn grote gevolgen hebben. Het gaat in zijn boek om enkelvoudige gewoontes, in tegenstelling tot de mini-habits waarbij je iets opbouwt (je begint met 1 km te lopen en na verloop loop je 10 km,).

Gewoontes in verschillende levensdomeinen

Na een inleiding verdeelt Scott zijn 97 gewoontetips in verschillende levensdomeinen

 1. Productiviteit
 2. Relatie
 3. Organisatie
 4. Welbevinden
 5. Gezondheid
 6. Vrije tijd

Op een paar heel Amerikaanse na (couponnen sparen ?) zijn ze allemaal zeer toegankelijk aan integreerbaar, al is het geenszins de bedoeling dat je alle 97 gewoontes gaat overnemen.

Sommige gewoontes (of adviezen ?) zijn al vrij ingeburgerd zoals het zich rekenschap geven (accountability) om langer vol te houden, het opdelen van doelen in kleinere behapbare stukjes, het werken met de Pomodore techniek of het bepalen van je 3 belangrijkste doelen voor de dag. Tijdens het lezen herkende ik hier en daar wel wat.

I’m a believer !

Ik ben een grote believer in het aanleren van  routines of habit stacking om de simpele reden dat het zaken zijn die je tot je doel leiden maar dat ze je, eenmaal je ze aangeleerd hebt, geen energie meer kosten.  In het programma Perfect met Karen Daemen ging het veelal om het opbouwen van routines ging : de smoothie ’s morgens, het x-aantal keer trainen per week, ook bij haar ging het om allerlei levensdomeinen.

Niet te hard van stapel lopen

Je leven compleet overhoop halen door eensklaps allerlei gewoontes aan te leren is vragen om frustratie. Volgens sommigen heb je voor het aanleren van gewoontes 21 dagen nodig, volgens mij ligt het veelal aan wat de mogelijk ‘storingen’ zijn in je routine. Scott schrijft er een heel hoofdstuk over : voorbereid zijn op het what if ?

Eerste eigen keuze

Uit de 97 gewoontes (sommige heb ik al) heb ik er voorlopig 2 genomen waar ik wil aan werken.

 1. ’s morgens een glas water drinken
 2. iedere dag (!?) iemand een berichtje sturen (niet noodzakelijk mail, SMS is prima !)

De gewoontes moeten vasthangen aan een ’trigger’.  De eerste trigger is voor mij makkelijk. Ik zette gisteren een extra beker op mijn wastafel en na het poetsen van mijn tanden dronk ik de beker leeg. Mijn lege maag kon er niet echt mee lachen, ik hoop dat daar verandering in komt.

habit stacking

Het tweede is iets waar ik vaak aan ‘denk’. Nu en dan denk ik aan mensen die ik al een tijdlang niet meer gezien heb. Hoe zou het met hen gaan denk ik en ik stuur ze dan in gedachten een groet. Vrienden, familie, hoe ouder je wordt hoe groter de kring maar in mijn geval (ik ben afkomstig uit West-Vlaanderen maar woon nu tegen de Limburgse grens) hoe groter ook het geografisch veld wordt. De contacten zijn er nog maar niet zo veelvoudig. Een simpele SMS kan de banden wel wat smeden. De trigger wordt hier de auto, ik heb immers het geluk dat het lief mij  ‘afzet’ aan mijn werk en ik dus niet zelf hoef te rijden. (Hoera, hoera dat lief !).

Accountability

Om het vol te houden kan ik het natuurlijk posten op sociale media, maar omdat het geen kat zal interesseren of ik nu wel dat glas water drink, hou ik het op een vriendelijke en simpele app : rewire. Deze vraagt mij op het eind van iedere dag of ik iets gedaan heb of niet. Eenvoudiger kan niet.

Rewire : hulp bij habit stacking

Wordt zeker vervolgd !

 

Reageren ? Zie onder de titel.

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Heidi schreef:

  Klinkt interessant! Ga ik zeker ook eens lezen en uittesten. Benieuwd hoe het je ondertussen vergaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.