Destabilisatiepolitiek – Geert Mak over Rusland en de Verenigde Staten

citaat header letters

Nu en dan lees ik iets waarvan ik denk: wauw, dat is goed gezegd! Overal vind ik mooie citaten die ik wil bewaren: in boeken, magazines, kranten of zelfs regels van een lied. Omdat ik ze toch wil bijhouden, kan ik ze evengoed delen. Niet ?

Nog verder naar het Westen is een Amerikaanse president opgestaan die in grote lijnen dezelfde destabilisatiepolitiek volgt als de Russen en die in hoog tempo de regels en instituten van de naoorlogse wereldorde ontmantelt. De oude, trans-Atlantische wereld van de late 20ste eeuw is, kortom, in de woorden van New York Times-commentator Roger Cohen, ‘gone, man, solid gone’.

Mak, Geert. Grote verwachtingen (herziene editie) (Dutch Edition) (p. 15). Atlas Contact, Uitgeverij. Kindle Edition.

Dit citaat vind je bij het begin van het boek ‘Grote Verwachtingen’ van Geert Mak. Een aanrader voor iedereen, sowieso. En mocht je nog twijfelen, dit is het vervolg van het citaat:

Hoe kon dit gebeuren, met dat optimistische Europa van 1999?

Dan moet je natuurlijk de rest van het boek lezen!

Destabilisatiepolitiek. Toen ik de voorbije week de beelden in het nieuws zag kon ik niet anders dan denken aan dit citaat. Het is zorgelijk, ‘de ontmanteling van de naoorloogse instituten’.

En om er een groot politicus bij te halen, die dit net na de oorlog zei, nog een citaat:

‘Many forms of Government have been tried, and will be tried in this world of sin and woe. No one pretends that democracy is perfect or all-wise. Indeed it has been said that democracy is the worst form of Government except for all those other forms that have been tried from time to time.…’

Winston Churchill, 1947

Fijne dinsdag jullie allen !

Geert Mak, Grote Verwachtingen in Europa, 1999 – 2020 is uitgegeven door Atlas/Contact en telt 560 blz. Te koop voor o.a. € 29,99. Ook beschikbaar als als ebook voor €14,99. In deze editie zit standaard ook de ‘epiloog’ naar aanleiding van het coronavirus. Deze epiloog kan ook apart gekocht worden. Dus goed kijken welke uitgave je koopt.

Meer citaten vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.