Beginners: geef jezelf een unieke promotie!

Boek Beginners Tom Vanderbilt

Iets nieuws kunnen geeft een geweldige kick. De eerste keer een bepaalde afstand lopen, de eerste drie akkoorden op een gitaar, het kennismakingsgesprek in het Spaans. Nieuwe dingen leren doet iets met ons. Tom Vanderbilt schreef er een boek over: beginners. Over hoe je nooit te oud bent om te leren en hoe dit je leven onzettend kan verrijken. Leren puur om het plezier van het leren zelf. Of het nu gaat om een taal, een sport, een spel of tekenen. Waarom niet?

Het plezier van het leren

En dan gebeurt het: na maanden kruipen, zet dat kleine mensje eerste stapjes, letterlijk met vallen en opstaan. We juichen het kind toe, ‘bravo, bravo’, en ondanks alle ongelukjes gaat die kleine dreumes steeds grotere uitdagingen aan: wat meer snelheid, een trapje en kijk: daar zijn al die eerste danspasjes!

Er is onderzoek gedaan naar dat leerpoces van leren lopen, want waarom neemt een kind immers zoveel risico?

Niets wijst erop dat de vaardigheden van het kruipen ‘overgaan’ op het lopen. (…) Baby’s worden voortdurend met een nieuw normaal geconfronteerd. Harde regels over wat werkt en wat niet hebben weinig nut. ‘Want baby’s, zei Adolph, ‘doen meestal dingen die ze niet eerder hebben gedaan’.

Citaat uit Tom Vanderbilt, Beginners, De bijzondere kracht van een leven lang leren. Volt (2021)

Kinderen zijn in alles beginners en vinden het geweldig

Voor kinderen is de wereld één grote ontdekking. Ze leren gretig zonder complexen. Schilderen vol overgave, zingen voor groot en klein publiek en oogsten applaus. Ze houden van de juf, de meester en geven zich vol overmoed in hun sportclub.

Eenmaal volwassen lijkt voor velen dat onbegrensde zelfvertrouwen verloren gegaan met de kindertijd. We moedigen onze kinderen aan om van alles en nog wat uit te proberen en te leren maar staan zelf aan de zijlijn. Waarom eigenlijk?

Een pleidooi voor levenslang leren

Tom Vanderbilt houdt in zijn boek een pleidooi voor levenslang leren. Nu heeft de het economisch denken dat begrip een beetje weggekaapt. Levenslang leren om productief te blijven in een steeds veranderende wereld. Maar waarom zou je niet puur voor het plezier dingen leren, zonder promotiekansen, maar voor een betere zelf?

Bij volwassen ligt het ingewikkelder. De kreet ‘volwassen beginner’ heeft iets spijtigs. Hij riekt naar verplichte cursussen en ongemakkelijke stoelen. Hij suggereert dat je iets gaat leren wat je al had moeten leren.

Citaat uit Tom Vanderbilt, Beginners, De bijzondere kracht van een leven lang leren. Volt (2021

Je leven als beginner

Je moet een beginner worden.


Maria Rainer Rilke

De auteur van Beginners gaat er helemaal voor. Wanneer hij ziet hoe zijn dochter van alles spelenderwijze leert, wil hij niet onder doen. Zijn dochter is nieuwsgierig en motiveert hem om ook te leren. Hij wil niet langer de ouder zijn die zijn kind naar schaaklessen brengt zonder het zelf te leren. Tom Vanderbilt gaat de uitdaging aan en onderzoekt meteen wat er te leren valt over dat leren zelf.

Het is geen boek over hoé je zou het zou moeten doen (leren, nvdr), maar meer waarom je het zou moeten doen. Het gaat er niet zozeer om dat je ergens beter in wordt, maar eerder hoe je je beter kunt voelen als je probeert te leren. Het gaat om kleine heruitvindingen van jezelf, op alle leeftijden, waardoor het leven magisch lijkt te worden. Het gaat over het leren van nieuwe dingen, waarvan jijzelf er één kan zijn.

Citaat uit Tom Vanderbilt, Beginners, De bijzondere kracht van een leven lang leren. Volt (2021)

Ben je ooit te oud om te leren?

Als er al aarzeling is om nieuwe zaken te leren, dan is de angst dat het niet meer zal lukken, misschien nog een groter obstakel. Het lijkt bijna een dogma dat leren iets voor jongeren is. Wie jong is heeft het voordeel jong er onervaren te zijn, wie oud is heeft het voordeel… ervaren te zijn.

Vloeibare intelligentie helpt bij het nemen van snelle beslissingen en het oplossen van nieuwe problemen. Gekristalliseerde intelligentie is wat mensen al weten: hun wijsheid, herinneringen en meta-kennis. Vloeibare kennis wordt over het algemeen gezien als een voordeel waar jongeren over beschikken, terwijl gekristalliseerde kennis ouderen het voordeel heeft.

Citaat uit Tom Vanderbilt, Beginners, De bijzondere kracht van een leven lang leren. Volt (2021)

De voordelen van leren

Door de snelle technologische veranderingen worden wij allemaal ‘eeuwige beginners’, altijd op het steile deel van de leercurve, terwijl onze kennis voortdurend updates nodig heeft, net als onze telefoons. (…) Je moet leren leren, leren ontleren en leren opnieuw te leren.

Citaat uit Tom Vanderbilt, Beginners, De bijzondere kracht van een leven lang leren. Volt (2021)

Nieuwe zaken leren geeft een boost aan je zelfvertrouwen en dat is weer goed voor je stressniveau, maar onderzoek toont aan dat het leren een groter effect heeft dan enkel op het gebied van wàt er geleerd wordt.

Na een onderzoek met volwassenen in de leeftijd van achtenvijftig tot zesentachtig jaar die gelijktijdig meerdere lessen volgden, van Spaans tot het componeren van muziek en schilderen, werd geconcludeerd dat de leerlingen na slechts een paar maanden niet alleen met hun Spaans of schilderen vooruit waren gegaan, maar ook bij een hele reeks cognitieve testen.

Citaat uit Tom Vanderbilt, Beginners, De bijzondere kracht van een leven lang leren. Volt (2021)

De uitdaging aangaan

De auteur gaat zelf verschillende uitdagingen aan. Als eind veertiger wil hij leren surfen. Het lukt hem wonderlijk goed, maar het vraagt ontzettend veel oefening en durf. Leren surfen is niet zonder risico. Hij werd van geen blauwe plekken gespaard.
Nog iets wat we als kind ongeneerd met volle overgave: zingen! Hij sluit zich aan bij een koor en neemt zanglessen, leert jongleren, gaat op tekenles. Allemaal zeer uiteenlopende vaardigheden.

Een beginner heeft niets te verliezen

Zijn enthousiasme is aanstekelijk. Je krijgt tijdens het lezen werkelijk zin om iets nieuws aan te pakken, iets dat misschien al jaren smeulde, een droom, een wens…
Waarom zou je het niet doen? Wat heb je te verliezen? In de geest van een beginner : niets! Er valt alleen maar te winnen. Ik weet alvast waar te beginnen. Wie doet mee?

Tom Vanderbilt, Beginners, de bijzondere kracht van een leven lang leren, is een uitgave van Volt (2021) en telt 368 blz. Te koop bij je lokale boekhandelaar of online voor de richtprijs van € 24,99 (paperback) of € 11,99 ebook. Ook verkrijgbaar als luisterboek voor 12,99.

Zin in meer lezen of reviews? Klik hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.