Gelezen: Noord – Sien Volders

Gelezen

Sien Volders Noord

De cover van Noord

Oké, je kiest een boek niet op basis van de cover, maar in dit geval gebeurde het wel. Geen eens een fysieke cover, aangezien ik Noord van Sien Volders vooral via Goodreads zag passeren. Het fysieke boek heb ik zelfs nog nooit gezien. Tot zover hoe ik tot bij Noord terecht kwam. Hop verder naar de inhoud !

Beetje into the wild

Hoofdpersonage Sarah, zilversmid, verhuist tijdelijk van de grootstad naar het afgelegen noorden waar ze geconfronteerd wordt met de krachten van de natuur en het leven in een eenvoudig dorp. Er gebeurt weinig. De natuur en het eisen van het eenvoudige leven nemen de dagen over. Er is immens veel tijd. Die tijd heeft Sarah ook nodig, want ze overweegt om haar carrière van zelfstandig zilversmid in te ruilen voor een carrière waarbij ze ontwerpt voor een groot juweliershuis. Daardoor zou ze meer geld verdienen en meer tijd maken.
In het dorp leert ze Jacob en Adam kennen. Het zijn mannen van het noorden en van de bergen. Ze hebben niets van doen met grote steden en luxe.

Archétypen ?

Ik heb mij vaak afgevraagd of de naamkeuze van de personages toevallig was of niet. Sarah wordt op het eind van het verhaal zwanger, terwijl er al in jaren geen kinderen zijn verwekt in Forty Mile, het dorp waar ze verblijft. Zit hier een knipoog naar het bijbelse verhaal van de ‘oermoeder’ Sarah die toch vruchtbaar werd, tegen alles in en geheel onverwacht ?
De andere personages heten Jacob, Adam en Mary, namen van ‘de oorsprong’ voor wie vertrouwd is met Genesis. Ik kan mij niet voorstellen dat het toevallig is.

Slow down lectuur

Ik las het boek net na een periode van grote drukte. Het verhaal was een oase. Het is knap dat een schrijfster de grootheid van de bergen en de winter in het Noorden (Canada) zo kan weergeven. Ik was even weg, voelde dezelfde eenvoud en kracht van de natuur.
Echt iets uitdiepen doet Sien Volders niet. Het in vraag stellen van haar huidige jachtige leven is een modern thema maar wordt niet uitgediept. Sien Volders doet niet aan karakterprofielen. Je leert mensen kennen door wat ze doen. Of wat ze juist niet doen.

Oordeel

Ik ben niet wild van Noord maar las het boek wel graag. Het zal mijn top 5 van beste boeken van 2018 niet halen. Voor mij had het te weinig ‘body’ en stak het teveel in sfeerschepping. Ik heb liever een verhaal met een beetje vaart of wat er meer gebeurt. Het mocht voor mijn part best wat dieper gaan.

Praktisch

Sien Volders, Noord, Hollands Diep, 220 bladzijden, november 2017.
Te koop o.a. bij bol.com voor € 19,99 ,  het ebook staat momenteel in promotie voor € 6,49 tot eind deze maand. Best wel een aanrader voor deze prijs ! Om zalig bij weg te dromen.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.