1000 vragen #1 Met wie kan je het beste opschieten ?

1000 vragen over mezelf

In mijn opruimwoede stootte ik gisteren op een klein boekje dat ooit bij Flow zat. “1000 vragen over mezelf”. Leuk idee ! Het is een klein boekje en er is geen plaats voorzien om te antwoorden, daarom dacht ik : waarom niet op de blog ? Voor het pure plezier van het schrijven ? Het verzamelen van herinneringen, wat volgens Gretchen Rubin, bijdraagt tot geluk ? Vandaar een nieuwe rubriek : 1000 vragen over mezelf. Niets weerhoudt je om mee te doen !

#1 Met wie kan je het beste opschieten ?

Probeer het maar, niet simpel te beantwoorden. Traditioneel zou ik hier schrijven : het lief. En natuurlijk schieten wij goed op, dat hou je anders geen jaren vol. Daar is geen ‘maartje’ aan toe te voegen. Laat dat duidelijk zijn.  Maar het lief telt hier niet, anders kaapt hij gewoon alle prijzen weg (mits enige overdrijving, ja !).

Mijn zus

Ga ik verder in mijn gedachten in de zin van ‘prijsuitreiking’, dan zou in mijn top 3 zeker mijn zus staan. Niet dat wij veel samen doen of elkaar veel zien. Jammer genoeg niet. Maar ik denk dat we van elkaar goed weten wie we zijn en waarvoor we staan.
Wat mij daarin trouwens het meeste opvalt is het onuitgesprokene, niet in de zin van taboe maar juist omgekeerd, in het wederzijds aanvaarden en weten zonder dat er nog woorden nodig zijn.
Ik ben verschillende keren met mijn zus op reis geweest en dat lijkt me wel dé test of je al dan niet goed opschiet. Dagenlang ziek geweest op die reis en nog geen stukje spanning. Zusterliefde misschien, ik weet het niet. Maar ze verdient toch een prijs.

De vriendin van lang geleden

Ook in mijn top 3 : een vriendin van lang geleden. Klinkt een beetje droef en dat is het eigenlijk ook omdat ze alleen in herinnering nog verder leeft.  We zijn andere wegen gegaan en we zijn beiden veranderd, maar dat doet niets af van de gigantische vriendschap die we hadden. We belden dagelijks naar elkaar, gingen meermaals samen op reis en planden zowat alle ontspanning samen. We zaten samen in het vrijwilligerswerk en konden geweldig goed samenwerken. Wij waren een match wat talent betrof, zo goed vulden wij elkaar aan. Maar tijden veranderen, situaties veranderen. Meteen trouwens een note to self : als je niet investeert in relaties bestaat de kans dat je uit elkaar groeit. Niet altijd, maar het bestaat.
Soms is het ook gewoon het leven, want in dit lijstje zouden ook een aantal Gentse studievrienden kunnen staan die veel hebben betekend (maar die ik uit het oog verloor toen ik naar Leuven trok en zij andere oorden bezochten.). Maar toch, de vriendin van heel lang geleden, zij het in verleden tijd : daar kon ik geweldig goed mee opschieten !

Sommige collega’s

Wat men ook mag beweren, in het onderwijs sta je er zo goed als alleen voor. Tot je door omstandigheden in één of andere groepje terecht komt waar je een behoorlijke opdracht hebt waarvan je wéét dat die veel zorgen met zich zal meebrengen. Die stress kan zo’n groep zwaar belasten (en dat doet het ook wel) maar het kan die groep ook  behoorlijk sterker maken.
Er zijn collega’s waar ik altijd kan op rekenen. En daarmee bedoel ik echt niet om bepaalde zaken te doen of omdat ze zich aan afspraken houden (dat doet iedereen wel) maar omdat ze bezorgd zijn om dat hart van mij (en ik om dat hart van hen) en verder kijken dan taken en deadlines. Het zijn mensen die durven zeggen wat ze denken ook al past het niet in mijn kraam of denk ik er compleet anders over. Collega’s die je onverwacht boodschapjes geven net voor een zware vergadering. Duidelijk : zij verdienen een plaats in top 3  ‘met wie kan ik goed opschieten !’

opschieten

en de vrienden dan ?

Ha, nu lijkt het wel of ik geeneens vrienden heb. Dat klopt niet. Alleen heb ik, in tegenstelling tot vroeger, geen vrienden meer waar ik zo goed als alles mee doe. Zo’n vrienden zoals in de studententijd waar je bijna letterlijk je hele leven mee deelt. Die vrienden zijn er trouwens nog altijd en jaren nadien hebben we ook veel gedeeld, maar werk, gezin, kinderen, nieuwe relaties hebben de aard van de vriendschap veranderd. Gelukkig kan ik van die echte vrienden wél zeggen dat wanneer we elkaar zien, we evengoed kunnen terugvallen op dat woordenloze, dat weten wat je aan elkaar hebt. In die zin zitten ze natuurlijk ook in de top 3. Natuurlijk schieten we goed op !

Met wie kan jij het beste opschieten ? 

 

Geen reactieknop te zien ? Kijk eens onder de titel.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.